Mnohamilionové škody z povinného ručení jsou stále častější

Česká pojišťovna (ČP) v poslední době eviduje stále více případů vysokých úhrad škod z povinného ručení, za nehodami, které se stávají v běžném provozu, zůstávají částky na odškodnění stoupající do desítek milionů korun. Ve čtvrtek o tom informoval mluvčí ČP Tomáš Zavoral.

660
reklama

Zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla stanovuje minimální limity pojistného plnění u škod na zdraví a majetku ve výši 35 milionů korun.

Jak ale ukazují poslední měsíce, Česká pojišťovna eviduje stále více případů, kdy se náklady spojené s likvidací škod způsobených nehodou dostávají vysoko nad tuto hranici. "V takových případech úhrada rozdílu mezi tím, co poškozenému vyplatí pojišťovna, a mezi skutečnou výši škody, zůstává na majiteli vozidla," upozornil Pavel Martynek, vrchní ředitel úseku pojištění motorových vozidel ČP.

Vysoké náklady generují především škody spojené s jakoukoli újmou na zdraví. "Příkladem může být nehoda osobního automobilu s motocyklem, na němž jeli dva mladíci. Po střetu oba utrpěli vážná poranění hlavy s trvalými následky a náklady na pojistná plnění přesáhla sto pět milionů korun," přiblížil jeden z takových případů Martynek a dodal, že v případě této nehody bude Česká pojišťovna chlapcům hradit po zbytek jejich života kromě jiného bolestné, ztížení společenského uplatnění, náklady na osobní péči, úhradu za ušlý výdělek a náklady na rehabilitaci, lázně a další speciální zdravotní pomůcky.

Témata: pojišťovny

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky