Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Srážka na sjezdovce může stát miliony

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Podle průzkumu NMS pro ERV Evropskou pojišťovnu vyráží na hory během jarních prázdnin 57 % lyžařů, tedy nejvíce v rámci celé zimní sezony. 87 % lidí, kteří jezdí do zahraničí, se věnují lyžování. V tomto období proto dochází kvůli přeplněným sjezdovkám k největšímu počtu srážek a zranění. Na konci loňské sezony jich pojišťovna meziročně evidovala o 27 % více.

Celá jedna čtvrtina respondentů průzkumu uvedla, že někdy sama zažila úraz na horách. 2 % Čechů dokonce přiznávají, že byli viníkem nehody a způsobili zranění jinému lyžaři. 38 % lidí pak bylo svědkem nehody nebo úrazu. Mezi nejčastější zranění a komplikace během zimní dovolené patří úrazy kolenních vazů, zlomeniny dolních končetin, zranění zápěstí a loktů a nachlazení. Ani drobná ošetření ale nejsou levná – ceny se v zahraničí pohybují v desetitisících korun. Mezi nejzávažnější případy patří srážka s jiným lyžařem, za kterou ve většině případů může nepřiměřená rychlost. Pokud k takové nehodě dojde, musí viník uhradit i škody na zdraví poškozeného, náklady na jeho léčení a rehabilitaci, transport či ušlý zisk, bolestné nebo právníky. Například klientka ERV Evropské pojišťovny srazila v Itálii jinou lyžařku a způsobila jí zlomeninu krčku a holenní kosti. Léčebné výlohy (818 tisíc korun) tvořily menší polovinu celkově vyplacené škody – celkem se suma vyšplhala na 1,9 milionu korun.

Modrá kartička v zahraničí nestačí

Evropský průkaz zdravotního pojištění, tzv. EHIC kartu lze totiž uplatnit pouze ve státních nemocnicích a zdravotnických zařízeních. V zimních zahraničních destinacích je ale většina klinik soukromá. Pokud už modrou kartičku uplatnit lze, je i tak nutné se připravit na to, že budeme muset platit část ze svého. „Pacient má k dispozici pouze rozsah péče, která je v daném státě hrazena z veřejných peněz – jen v málokterém je zcela bezplatná. Například v Rakousku se doplácí více než 4 eura za každou položku na lékařském receptu. Na Slovensku je poplatek u lékaře a téměř v každé zemi hradí pacient spoluúčast při pobytu v nemocnici. V Německu jde například o deset eur denně,“ upozorňuje Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny.

Ceník zákroků v Alpách

ambulantní ošetření naražených zad

5,5 tis. Kč

ambulantní ošetření zlomené ruky

(s následnou operací v ČR)

28 tis. Kč

operace natržených kolenních vazů

112-126 tis. Kč

operace komplikované nebo otevřené zlomeniny

cca 400 tis. Kč

operace komplikovaného úrazu hlavy nebo páteře

cca 570 tis. Kč

převoz sanitkou do ČR

30-70 tis. Kč

svoz vrtulníkem ze sjezdovky

55 - 84 tis. Kč

zranění zahraničního lyžaře

560 tis. – 2,8 mil. Kč

Témata:  Lyžování hory pojišťovny

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

VZP

Zájem o příspěvky VZP láme rekordy

O příspěvky z fondu prevence Všeobecné zdravotní pojišťovny je letos rekordní zájem. VZP eviduje za první čtvrtletí už 465 tisíc podaných žádostí. V porovnání s loňskem se jedná o 50% nárůst. Nejčastěji si klienti žádají o příspěvek na pohybové aktivity a na dentální hygienu. Aby byly žádosti i přes enormní navýšení vyřízeny v co nejkratším čase, přistoupila pojišťovna k posílení personálních kapacit.