Jedete na dovolenou k moři starším autem? Na co si dát pozor?

Letní dovolená u moře patří k tuzemským dovolenkovým standardům. Řada Čechů vyráží do Chorvatska, Itálie nebo jižní Francie autem. Zatímco u nových vozů si jejich majitelé často připlácejí za havarijní pojištění, u těch starších to mnohdy považují za zbytečnost. Případná nehoda v zahraničí se jim však může pořádně prodražit. Řešením přitom může být vyřídit si pojištění jen na krátkou dobu.

Ilustrační fotografie
reklama

Zatímco u nového vozu za několik set tisíc korun přijde majitelům dražší havarijní pojištění opodstatněné, u letitých aut za pár desítek tisíc je taková investice pro řadu lidí zbytečná. „Výše případného plnění ve srovnání s náklady na pojištění u starších vozů majitelům často nedává smysl. Mnoho řidičů si rovněž myslí, že jejich řidičské dovednosti jsou léty vytříbené natolik, že je nehoda nemůže vůbec potkat,“ říká Zbyněk Kočiš, finanční specialista společnosti Poutko.

V případě zahraniční cesty je ale i u starších vozů úvaha o havarijním pojištění na místě. Odtah do servisu, oprava samotná, ale i jazyková bariéra – to všechno jsou nepříjemnosti, s nimiž se řidiči na dovolené mohou setkat. A zatímco u celoročního pojištění může být cena odstrašující, krátkodobá pojistka rodinný rozpočet zase tolik nezatíží.

„Krátkodobé havarijní pojištění ovšem nenabízejí všechny tuzemské pojišťovny. U těch, kde v nabídce je, se pak liší i nejkratší doba, na kterou lze pojistku uzavřít. Zatímco někde se lze pojistit i na měsíc, potažmo nejméně na 31 dnů, jinde to jsou dva nebo i tři měsíce,“ vysvětluje Zbyněk Kočiš.

Významnou roli v ceně pojištění hraje typ a stáří auta, počítat je ale nutno s tím, že se ceny krátkodobého pojištění mohou u stejných vozů výrazně lišit pojišťovnu od pojišťovny. A to i o několik tisíc korun. „Ten, kdo zvažuje krátkodobé pojištění auta, by proto neměl sáhnout hned po první nabídce, ale důkladně si trh zmapovat. Samozřejmě však platí, že nejlevnější nabídka nemusí být nejlepší, vedle ceny je nutné sledovat i to, co je v pojištění zahrnuto a co ne,“ dodává finanční specialita.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky