V každé šesté restauraci používají kuchaři k přípravě jídel fritovací olej, který byl přepálený a je nevhodný k lidské spotřebě. Zjistila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při kontrolách 82 restaurací, v nichž prověřila 98 vzorků. V porovnání se stejnými kontrolami v předchozích letech je to mírné zlepšení. ČTK to dnes v tiskové zprávě oznámil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Inspektoři podle mluvčího vzorky hodnotili senzoricky, tedy podle vůně, chuti, barvy nebo přítomnosti zuhelnatělých zbytků. "Měřili také obsah takzvaných polárních látek a dále v laboratoři stanovili polymerní triacylglyceroly. U několika vzorků laboratoř potvrdila až násobné překročení akceptovatelných hodnot tepelného rozkladu hodnocených fritovacích olejů," dodal.
U deseti kontrolovaných provozoven inspektoři zjistili také znečištění fritézy ztuhlými mastnými nečistotami kvůli zanedbání pravidelného čištění.
Přepálené fritovací oleje obsahují látky škodlivé pro lidské zdraví, odborná literatura uvádí i možné karcinogenní účinky.
Inspektoři nařídili všem, kdo nějak pochybili, aby zjištěné nedostatky odstranili, a zahájí s nimi správní řízení o uložení pokuty. Přehled všech kontrolovaných restaurací včetně vyhodnocení lze najít v sekci Tematické kontroly na webu Potraviny na pranýři.
Témata: potraviny, Státní zemědělské a potravinářské inspekce
Související
12. dubna 2024 17:12
5. března 2024 9:44
29. února 2024 10:23
11. prosince 2023 8:52
5. prosince 2023 8:57
16. října 2023 15:41