Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V každé šesté restauraci používají ke smažení přepálený olej, zjistila inspekce

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

V každé šesté restauraci používají kuchaři k přípravě jídel fritovací olej, který byl přepálený a je nevhodný k lidské spotřebě. Zjistila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při kontrolách 82 restaurací, v nichž prověřila 98 vzorků. V porovnání se stejnými kontrolami v předchozích letech je to mírné zlepšení. ČTK to dnes v tiskové zprávě oznámil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Inspektoři podle mluvčího vzorky hodnotili senzoricky, tedy podle vůně, chuti, barvy nebo přítomnosti zuhelnatělých zbytků. "Měřili také obsah takzvaných polárních látek a dále v laboratoři stanovili polymerní triacylglyceroly. U několika vzorků laboratoř potvrdila až násobné překročení akceptovatelných hodnot tepelného rozkladu hodnocených fritovacích olejů," dodal.

U deseti kontrolovaných provozoven inspektoři zjistili také znečištění fritézy ztuhlými mastnými nečistotami kvůli zanedbání pravidelného čištění.

Přepálené fritovací oleje obsahují látky škodlivé pro lidské zdraví, odborná literatura uvádí i možné karcinogenní účinky.

Inspektoři nařídili všem, kdo nějak pochybili, aby zjištěné nedostatky odstranili, a zahájí s nimi správní řízení o uložení pokuty. Přehled všech kontrolovaných restaurací včetně vyhodnocení lze najít v sekci Tematické kontroly na webu Potraviny na pranýři.

Témata:  potraviny Státní zemědělské a potravinářské inspekce

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy