Spánková paralýza: Nejděsivější noční můra, už nikdy nebudete chtít spát!

Spánková paralýza je stav, kdy se nacházíme mezi bděním a spánkem. Nemůžeme mluvit ani se hýbat. Svalstvo je jakoby ochrnuté, ale člověk je při vědomí.

Ilustrační fotografie
reklama

Během spánkové fáze REM má náš mozek vividní sny, během kterých je „vypnuté“ ovládání našich svalů. Dochází k tomu z toho důvodu, abychom při příliš živých snech taky nesynchronizovali pohyby našeho těla. Spánková paralýza přichází ve chvíli, kdy se probudíme ještě předtím, než skončí celá fáze REM.

To znamená, že jsme při vědomí, jenže schopnost ovládat svaly se vrací s malým zpožděním. V této fázi nedokážeme odlišit realitu od snů.Tento stav bývá často doprovázen různými halucinacemi a pocitem intenzivního strachu.

Samotná spánková paralýza není nebezpečná, většinou však ukazuje na zdravotní problémy. Způsobuje ji například únava, deprivace spánku nebo psychické poruchy. Podle lékařů trpí lidé se spánkovou paralýzou i narkolepsií. Zároveň jsou s nepříjemnou situací lépe obeznámeni mladí než staří, nejčastěji postihuje jedince mezi 10 až 25 lety. Podle psychologů se však může jednat i o dědičkou psychickou poruchu.

Podle lékařů může paralýza někdy trvat až celé dvě minuty, v mnohých případech mají postižení pocit, že jim na hrudi sedí něco velmi těžkého a oni tak nemůžou dýchat. V minulosti proto věřili, že na malé děti usedá démon, který jim působí noční můry nebo halucinace, hned po probuzení ještě náš mozek zcela v šeru nerozeznává mezi snem a skutečností a mnohdy tak pacienti tvrdí, že vidí duchy.

Samotná spánková paralýza se léčit nedá, ale řešení leží v určení poruchy, která ji způsobuje. Podle psychiatrů je první pomocí vždy udržovat kvalitní spánkový režim, tedy spát dostatek hodin v dobře zatemněné a provzdušněné místnosti. Nezapomínejte ani na to, že váš sluch nikdy nespí, proto dbejte také na dostatečně klidné prostředí.

Pokud však ani dostatek spánku nepomůže, pak je nejspíš potřeba vyhledat lékařskou pomoc, protože za paralýzou můžou být některé psychické poruchy. Podle odborníků spánková paralýza opravdu není nebezpečná, ale někteří citlivější jedinci můžou opakovaný děsivý zážitek vnímat velmi špatně a jsou jim pak předepsána antidepresiva. Podle lékařů byste měli vždy zůstat v klidu a nepanikařit, po chvilce se vám cit i ovládání těla vrátí zpět do normálu.

Témata: spánek | nemoc | lidé | věda | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky