Mohou antibiotika i škodit? Podle lékařů jsou příčinou extrémně bolestivého onemocnění

Antibiotika nebere nikdo rád. Znamená to totiž, že jeho tělo zápasí s nemocí a dotyčného tak pravděpodobně čeká několik dní v posteli. Na druhou stranou jsou ale antibiotika léčivá a lékaři mají k jejich předepisování dobré důvody.

Léky, ilustrační fotografie
reklama

Je ale také známo, že antibiotika mají několik ošklivých vedlejších efektů, které našemu tělu škodí. Vědci teď zřejmě objevili další. Léčba antibiotiky by totiž mohla souviset s tvorbou ledvinových kamenů.

Lékařka Alyiah Kovnerová na web IFLScience upozorňuje, že ledvinové kameny patří k nejbolestivějším onemocněním, jaká mohou člověka potkat. Bolest je tak krutá, že se často nedá vydržet. Počet lidí u nichž se kameny objevily přitom v poslední době dramaticky narostl.

Vědci z dětské nemocnice v americké Filadelfii teď ale zjistili, že by za nárůstem počtu onemocnění ledvinovými kameny mohla být právě léčba antibiotiky. Pět druhů antibiotik, která jsou ve formě tablet podávána nejčastěji, prý vykazuje znepokojivé vedlejší účinky.

Do dnes není přesně známo, co stojí za tvorbou ledvinových kamenů. Vědci tvrdí, že roli může hrát mnoho faktorů, jako je genetická výbava, nadměrné pití kofeinu, nadměrný příjem vápníku nebo obezita.

Na spojitost mezi antibiotiky a ledvinovými kameny ale přišli až nedávno. Ihned začali prozkoumávat záznamy více než 29 tisíc pacientů, kteří ledvinovými kameny trpěli a začali pátrat, zda v předchozí době nebrali antibiotika.

Jejich zjištění je překvapila. Došli k závěru, že pacienti kteří byli léčeni antibiotiky, měli mnohem větší šanci že se u nich v následujících třech měsících až pěti letech objeví ledvinové kameny.

Ti pacienti, kteří navíc brali antibiotika z třídy sulfonamidů, měli dokonce o 133 procent větší šanci, že budou v budoucnu trpět ledvinovými kameny. Nejlépe (v uvozovkách) si naopak vedl penicilin. Jeho konzumace zvyšuje dle studií riziko o 27 procent.

Výzkum taktéž ukázal, že nejohroženější skupinou jsou děti a mladí lidé. To dle vědců vysvětluje důvody prudkého nárůstu počtu ledvinových kamenů u mladé generace, k němuž v předchozích desetiletích letech došlo.

Témata: léky | nemoc | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky