Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chcete si prodloužit život? Existuje jeden sport, který to dokáže

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Uvažovali jste o tom, že byste začali dělat nějaký nový sport? Co třeba běh? Podle vědců je to rozhodně dobrý nápad. Výzkumníci z Iowa State University totiž tvrdí, že vám hodina běhu dává navíc sedm hodin života.

Nový výzkum expertů z Iowy navazuje na studii z roku 2014, která byla zveřejněna v časopise Journal of American College of Cardiology. Ta uvádí, že bylo zjištěno, že běhání i pouhých 5-10 minut denně je spojeno se snížením rizika úmrtí ze všech příčin a navíc vede k omezení kardiovaskulárních chorob.

V dubnu 2017 pak byla v odborném časopise Progress in Cardiovascular Disease publikována další studie rozvíjející tato zjištění. Podle ní můžete doslova „utéct smrti“. Na obou výzkumech se jako spoluautor podílel Duck-chul Lee, profesor kineziologie z Iowa State University.

Jeho tým teď na základě svých výzkumů tvrdí, že pokud člověk běhá, klesá riziko „předčasné smrti“ až o 40 procent, píše server The Independent. A to bez ohledu na rychlost nebo uběhnuté kilometry.

Běh tak podle výsledků může být nejúčinnějším cvičením ke zvýšení průměrné délky života. Běžci mají na rozdíl od neběžců tendenci žít asi o tři roky déle, a to i v případě, že běhají pomalu nebo sporadicky, kouří, pijí nebo jsou obézní. Žádná jiná forma cvičení podle výzkumníků nemá srovnatelné dopady.

Pokud by každý nebežec, který byl součástí studií, s běháním začal, bylo by ve skupině o 16 procent méně úmrtí a o 25 procent méně smrtelných infarktů, tvrdí vědci.

Jedna hodina běhu podle nich statisticky prodlužuje délku života o sedm hodin. Přesto Lee dodává, že běhání vás neučiní nesmrtelnými. Maximálně si prý takto život lze prodloužit asi o tři roky.

Témata:  lidé sport

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy