Šílíte, když vám automatem propadávají mince? Máte jedinou možnost, jak ho přelstít

Ať už si jdete koupit bagetu, lístek na MHD, kávu nebo zaplatit parkovací lístek, na automat dnes narazíte na každém rohu. Většina z nich akceptuje bankovky, některé i karty, všechny ale můžete zaplatit kovovými mincemi. Ty však mnoha lidem propadávají, což dokáže po delší době pořádně naštvat. Proto se lidé uchylují k tomu, že mince škrábou o boky automatu. To je ale úplně k ničemu.

Ilustrační fotografie
reklama

Automat, který by neměl oškrábané boky, dnes téměř nenajdete. Snad každý z nich je tímto způsobem zničený od lidí, kterým jejich mince propadávají a nemohou s nimi tak zaplatit, co potřebují. Některé automaty mají dokonce speciální prostor, kde můžete mince škrábat, ten ale slouží k něčemu úplně jinému.

Jeho úkol je jednoduchý. Má zabránit lidem, aby ničily drahé kovové boky a čelo automatu. Destička, o kterou si lze škrábat mince, se dá jednoduše vyměnit a je to mnohem levnější, než obnovovat celou kovovou konstrukci. Na věci to ale nic nemění. Hoblování mincí o ni ani o automat samotný prostě nefunguje.

Je to dáno tím, že automat boky mince neregistruje. Ve své podstatě ani neví, jaký má mince tvar, co je na ní vyraženého ani jestli je ohoblovaná, nebo ne. Zajímá ho totiž něco úplně jiného, elektromagnetické vlastnosti, které škrábáním rozhodně ovlivnit nemůžete.

Každý automat zkoumá několik parametrů mince, která je do něj vhozená. Ta totiž není jen kovovým kolečkem, ale unikátním složením materiálů, který má každá mince jiný. Liší se od sebe koruny, desetikoruny i kovové padesátikoruny. Každá má jinou váhu, jiné magnetické vlastnosti a jinou rychlost při průletu měřícím zařízením automatu.

To je také důvod, proč automaty poznají, když se do nich pokoušíte vhodit padělané mince, kovová kolečka nebo měnu cizích zemí. Odvrácenou stranou jejich složitosti je fakt, že ne vždycky vám automaty mince přijmou. Stačí, aby došlo ke špatnému přenosu elektromagnetického pulzu, a výhybka ovládaná elektromagnetem rozhodne o tom, že minci nepřijme.

Svou roli ale hrají i vnější faktory. Pokud je venku zima, automat je na prašném místě nebo jej někdo násilím poškodil, mince přijmout nemusí. Univerzální návod jak minci do automatu dostat ale neexistuje. Pokud vám ji odmítá přijmout a vy v něm protočíte celý obsah peněženky, zkrátka nemáte štěstí. Můžete to zkoušet dál, nebo si jít peníze rozměnit.

Témata: Peníze | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky