Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda prodloužila zrušení daně na respirátory o dva měsíce

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Michael Zelinka / INCORP images

Vláda prodloužila zrušení daně z přidané hodnoty (DPH) na respirátory kategorie FFP2 a vyšší. Nulová sazba bude platit další dva měsíce až do 3. června. Na twitteru to uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Dočasné zrušení 21procentní daně vláda zavedla na začátku února a původně mělo platit dva měsíce. Chtěla tím podpořit snížení cen respirátorů při jejich povinném zavádění. Podle průzkumu ministerstva se cena respirátorů v řetězcích nyní pohybuje v průměru mezi deseti až 13 korunami.

Respirátory třídy FFP2 případně vyšší nebo srovnatelné úrovně jsou v současnosti povinné v obchodech, veřejných budovách i ve vozech veřejné dopravy.

"Chtěli jsme tímto krokem pomoci lidem, zejména sociálně slabším, důchodcům, rodinám s dětmi a dalším, aby pro ně respirátory byly dostupným zbožím," řekla novinářům Schillerová.

Ke snížení nebo zrušení DPH na ochranné pomůcky proti šíření koronaviru vyzývali už dříve vládu výrobci respirátorů. Schillerová opakovaně apelovala na výrobce a prodejce, aby zrušení daně promítli do ceny těchto ochranných prostředků. Někteří prodejci následně cenu upravili, za což jim dnes Schillerová děkovala. Zároveň žádala, aby nenastaly v dalších dnech žádné cenové šoky.

Stanovení maximální ceny respirátorů vláda naopak odmítla. Podle ministra průmyslu, obchodu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO) především kvůli tomu, že je mezi nimi řada rozdílů.

Témata:  respirátory

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:15

Firmy mladé potřebují, to je dobrá zpráva pro čerstvé absolventy. Kolik si mohou vydělat?

Letošní rok je šance na zotavování ekonomiky, prorokují zaměstnavatelé. Je to mimochodem i dobrá zpráva pro letošní absolventy, protože jejich příchodu na pracovní trh by to mohlo pomoci. Většina firem totiž mladé zaměstnance potřebuje, zejména ty IT zdatné. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy