V Británii za tři měsíce ztratilo práci rekordních 370 tisíc lidí

V Británii v tříměsíčním období do konce října přišlo o práci rekordních 370.000 lidí. Míra nezaměstnanosti se zvýšila na 4,9 ze 4,8 procenta v předchozím tříměsíčním období do konce září. Oznámil to dnes britský statistický úřad (ONS). Nárůst míry nezaměstnanosti byl ale méně výrazný, než očekávali analytici. Ti v anketě agentury Reuters předpovídali zvýšení na 5,1 procenta.

Ilustrační fotografie
reklama

K růstu míry nezaměstnanosti přispěly přípravy britských podniků na to, až skončí platnost státního programu na podporu zaměstnanosti, který se ale vláda nakonec rozhodla prodloužit až do března příštího roku.

"Celkově vidíme pokračování současného trendu v podobě dalšího ochabování trhu práce," uvedl ředitel ekonomických statistik ONS Darren Morgan. Upozornil, že podle nejnovějších měsíčních údajů byl počet zaměstnanců na výplatních páskách v listopadu o více než 800.000 nižší než v únoru, tedy v období před začátkem pandemie. Více než třetina tohoto poklesu připadala na pohostinský sektor, který byl obzvlášť tvrdě zasažen šířením koronaviru.

Státní program na podporu zaměstnanosti měl původně vypršet na konci října a ministr financí Rishi Sunak výzvy k jeho prodloužení nejprve odmítal. Druhá vlna šíření koronaviru ho však přiměla, aby program na poslední chvíli prodloužil o jeden měsíc. Krátce poté následovalo prodloužení programu až do konce března.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky