Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemědělci vyhlíží nejhorší úrodu obilí za posledních více než deset let. Hrozí tlak na růst cen pečiva

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Komentář Lukáše Kovandy: Tuzemští zemědělci očekávají, že se jim letos podaří sklidit 6 955 tisíc tun základních obilovin. To by byl nejhorší výsledek od roku 2012. V letech 2020 až 2022 se jim vždy nakonec podařilo sklidit přes osm milionů tun obilovin. Takže propad pod sedm milionů by byl skutečně citelný a nebývalý. Představoval by tlak na růst cen mouky a pekárenských výrobků v posledních měsících letoška a v první polovině roku příštího.

Nutno ale říci, že první, červnové odhady sklizní bývají velmi často pesimističtější, než jaký je konečný výsledek. Například dle odhadu na základě dat z loňského června měla být konečná sklizeň obilovin loni v objemu 7 161 tisíc tun. Ve skutečnosti činila 8 218 tisíc tun. Zemědělci tak loni sklidili o více než milion tun obilovin více, než kolik v červnu 2022 předpokládali.

Značnou roli samozřejmě bude i letos – jako každý rok – hrát počasí. To naposledy opravdu vysoce neblaze poznamenalo úrodu v roce 2018, kdy tehdejší neobvykle suché a teplé počasí způsobilo, že se sklidilo jen necelých sedm milionů tun obilovin. Nyní zemědělci předpokládají, že letošní úroda bude letos ještě o něco slabší než právě v katastrofálním roce 2018.

Letos se oproti loňsku osevní plocha základních obilovin rozšířila, takže případný pokles objem sklizně nenastane z důvodu menší osevní plochy, ale čistě z důvodu nižšího výnosu na hektar.  

Témata:  zemědělství obilí

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 10:42

Studená sprcha, americká ekonomika za první čtvrtletí letošního roku vzrostla jen o 1,6 %

KOMENTÁŘ Tomáše Volfa: Nižší tempo ekonomického růstu v překladu znamená, že Fed může začít snižovat sazby dříve, než se dosud čekalo. Možnost nižších sazeb v dřívějším termínu bude znamenat ztráty pro americkou měnu, která po zveřejnění osciluje kolem 23,50 USDCZK, a 1,0705 EURUSD.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.