Stanjura: 66 miliard na energie je horní hranice toho, co si můžeme dovolit

Plánovaných 66 miliard korun na podporu domácností a firem s vysokými cenami energií je podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) na horní hranici toho, co si může státní rozpočet dovolit. Na konkrétní formě a načasování kompenzací se vláda teprve dohodne, ale platí, že bude kompenzovat jak elektřinu a plyn, tak centrální vytápění i domovní kotelny, uvedl dnes Stanjura ve vyjádření zaslaném ČTK.

CZK
reklama

Vláda pomůže lidem a firmám s rostoucími cenami energií v období od 1. října 2022 do 30. září 2023 sumou 66 miliard korun. Vládní balíček pomoci zahrnuje zejména odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje, což bude stát asi 23 miliard korun, podporu kotelen za asi čtyři miliardy a centrálního vytápění za dalších deset miliard. Kompenzace energeticky náročným firmám dosáhnou zhruba dvou miliard korun. Samotný připravovaný úsporný energetický tarif, který bude kompenzovat část zvýšených výdajů za elektřinu a plyn, vyjde asi na 27 miliard.

"Lidem a firmám budeme od října po dobu 12 měsíců kompenzovat vysoké ceny energií částkou 66 miliard korun, což je skutečně horní hranice toho, co si může státní rozpočet dovolit. Na konkrétní formě a načasování kompenzací se vláda teprve dohodne, ale platí, že budeme kompenzovat jak elektřinu a plyn, tak centrální vytápění i domovní kotelny," uvedl Stanjura.

"Pokud by se vláda rozhodla kompenzovat ceny energií například měsíčně nebo čtvrtletně, pak je zcela logické, že letos dostanou lidé a firmy od října do prosince čtvrtinu celkové pomoci. Proto rozpočet počítá zhruba se 16,7 miliardy letos a téměř 50 miliardami příští rok," dodal ministr financí.

Přesnou podobu podpory bude vláda schvalovat na základě návrhu ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). "Na účty za vysoké ceny energií přispěje ministerstvo průmyslu a obchodu všem domácnostem bez ohledu na to, jestli využívají primárně plyn, elektřinu nebo mají vytápění zajištěno z domácích kotelen či centrálních tepláren. Detaily pomoci určí nařízení vlády, které MPO připraví tak, aby bylo administrativně nenáročné a spravedlivě odráželo vývoj na trzích s energiemi a také velikost domácností, jimž pomoc ministerstvo poskytne," řekl ČTK mluvčí MPO Marek Vošahlík.

MPO podle něj počítá ale s tím, že celková pomoc pro větší domácnosti přesáhne avizovaných 16.000 korun. "Načasování pomoci a konečný mechanismus je nyní předmětem politického vyjednávání i jednání mezi ministerstvem a obchodníky s energiemi. Záměrem je pomoc přes úsporný tarif vyplatit do konce topné sezony," dodal Vošáhlík.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky