Spojení člověka a umělé inteligence promění všechno

Komentář: Hybridní přístup, který kombinuje lidskou schopnost řešit problém s analytickými schopnosti umělé inteligence (AI) zcela změní pravidla hry v ekonomice, strategickém prognózování, nebo například v geopolitice. Předpovídá to ve svém komentáři Tobias Heger, ředitel pro inovace a strategie ve společnosti Creative Dock.

Ilustrační fotografie
reklama

Skutečný průlom, který AI přinese, spočívá v posílení lidského rozhodování. Zatímco lidé budou mít i nadále převahu v uvažování, AI bude schopna pomoci v celkových rozhodovacích procesech tím, že přinese více důkazů, pomůže stanovit priority a vyhodnotit ovlivňující faktory a odstraní předsudky.

Aplikace umělé inteligence spojují informace dohromady, propojují a vyhodnocují více zdrojů dat, které je pro lidské poznání obtížné nebo nemožné analyzovat. S podporou nástrojů AI lze získané poznatky vizualizovat a automatizovaně sledovat trendová témata.

Soubor technik strategické prognózy může být účinnou odpovědí na to, jak se proaktivně vypořádat s pokračující nejistotou.

Užitečná ve sběru a analýze dat

Strategické předvídání událostí umělou inteligencí ve spojení s lidským faktorem je významným protikladem nepředvídatelných situací na trhu v důsledku široké škály krizí a nečekaných globálních zvratů.

Během fáze analýzy dat je AI neuvěřitelně užitečná. Kromě toho může umělá inteligence provádět kreativní úkoly, jako je malování, skládání básní a psaní. Nástroje jako jsou DALL-E 2 a ChatGPT od OpenAI jsou jen dva příklady výkonných tvůrčích schopností AI. Tyto nástroje mohou skrze strategický foresight pomoci lépe vizualizovat a vytvářet silnější narativy, které umožní představit si budoucnost či scénář v jakémkoliv oboru.

Firmy a instituce by měly ale nejprve zvážit, jak zavádět schopnosti AI, protože to vyžaduje nemalé výdaje. Měly by také rozdělit zdroje tak, aby různí lidé s různými profily mohli využívat různé nástroje současně.

Firmy sedí na datech a neumí je zpracovat

Společnosti mohou mít problémy, protože sedí na obrovském množství dat, aniž by věděly, co s nimi dělat a jak je správně využít. Navíc je zde ústřední otázka lidí a schopností. V této oblasti nepracuje dostatek lidí, protože společnosti zatím nevědí, jak je přilákat.

Zarážející je, že firmy dnes nevědí, jaký typ lidí budou potřebovat zaměstnat a rozvíjet v příštích letech. A ani to vlastně vědět nemohou. Kolem umělé inteligence se totiž zřejmě vytvoří mnoho nových pracovních pozic. Například něco jako tvůrci smyslů umělé inteligence, konzultanti nebo pracovníci odpovědní za dodržování předpisů.

Zatímco AI spojuje jednotlivé body, aby nám poskytla poznatky, je stále jen na lidech, aby rozhodli, co s těmito informacemi udělají.

Tobias Heger, ředitel pro inovace a strategii ve společnosti Creative Dock a spolu-zakladatel společnosti Rohrbeck Heger

Tobias Heger má dlouholeté zkušenosti s foresightem (prognózování), inovacemi a strategií, spoluzaložil a vedl berlínskou butikovou poradenskou firmu Rohrbeck Heger. Tu v roce 2021 koupil Creative Dock. Tobias radí klientům z různých oborů, například firmě Bosch, Deustche Telekom, Hyundai, LG, Mondelez, Siemens, Tata Group atd. Tobias vede tým téměř 100 odborníků na inovace a foresight. Ti zkoumají v jednotlivých oborech budoucí scénáře vývoje, tak aby organizace mohli s dopady pracovat a zahrnout je do vytvářeních svých business plánů. Tobias také působil jako vedoucí oddělení inovací v EIT Digital Germany. Tobias Heger rovněž přednáší na několika univerzitách.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky