Sankce proti Rusku pocítí i obyčejní Američané, prohlásil ruský diplomat

Sankce uvalené na Rusko poškodí světové finanční a energetické trhy. Takovými slovy reagoval na nové finanční postihy Spojených států proti Moskvě kvůli jejímu agresivnímu postupu vůči Ukrajině ruský velvyslanec v USA. Ušetřeny nebudou ani Spojené státy, kde běžní občané pocítí plný dopad rostoucích cen, uvedl na facebooku diplomat Anatolij Antonov.

USA, ilustrační fotografie
reklama

"Nevzpomínám si na jediný den, kdy by naše země žila bez nějakých restrikcí ze západního světa. Naučili jsme v takových podmínkách pracovat. A nejen přežívat, ale také rozvíjet náš stát," uvedl Antonov, který zároveň Washingtonu vyčetl, že nepřiměl Kyjev jednat se zástupci separatistických regionů na východě Ukrajiny.

Sankce proti Rusku podle něj nic nevyřeší a Američané mohou jen stěží očekávat, že Moskva pod hrozbou těchto postihů změní svou zahraniční politiku. Velvyslanec zároveň obvinil Kyjev ze "zločinného pronásledování ruskojazyčného obyvatelstva země" a ze snahy vyřešit konflikt na východě země silou.

Americký prezident Joe Biden v úterý podobně jako evropští lídři oznámil první sadu sankcí proti Rusku. Reagoval tak na poslední kroky Moskvy, které označil za začátek ruské invaze na Ukrajinu. Postihy se týkají dvou ruských bank, obchodování se státním dluhem na západních trzích a také vybraných ruských elit. Podle šéfa Bílého domu Rusko zaplatí ještě vyšší cenu, pokud bude pokračovat v agresi, zároveň je prý ale stále možné odvrátit "nejčernější scénář".

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí rozhodl o uznání nezávislosti dvou samozvaných "lidových republik", které před lety vyhlásili proruští separatisté na východě Ukrajiny. Zároveň oznámil vyslání ruských vojáků do těchto oblastí pod záminkou ochrany míru, přičemž podle některých západních činitelů už ruská vojska do Donbasu vstoupila.

Témata: Rusko | Ukrajina | sankce | USA | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky