Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Růst cen znovu zrychlil, v září dosáhla meziroční inflace 18 procent

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Růst cen v Česku znovu zrychlil, když letos v září dosáhla meziroční inflace 18 procent. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Jedná se o nejvyšší hodnotu meziroční inflace od prosince 1993. Meziměsíčně vzrostly v září spotřebitelské ceny o 0,8 procenta. V meziročním i meziměsíčním srovnání se na růstu nejvíce podílely ceny bydlení, a to především zdražení energií.

V srpnu meziroční růst cen poprvé po 13 měsících zpomalil na 17,2 procenta, ale v září zdražování znovu zrychlilo. "Nejvíce k tomuto zrychlení přispěly položky oddílu bydlení, zejména ceny energií a paliv, které byly meziročně vyšší o téměř 50 procent," sdělila vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Ceny elektřiny oproti loňsku stouply o 37,8 procenta, ceny zemního plynu o 85,9 procenta a ceny tuhých paliv o 55,8 procenta. U všech těchto komodit meziroční růst cen oproti srpnu zrychlil. Třeba plyn v srpnu zdražoval o 61,4 procenta. V kategorii nákladů na bydlení vzrostlo v září i nájemné z bytů o 5,2 procenta, vodné o 5,3 procenta, stočné o 6,4 procenta a ceny tepla a teplé vody o 21,1 procenta.

V září meziročně zdražilo také maso o 23,6 procenta nebo mléko, sýry a vejce o 25,8 procenta, což také představovalo zrychlení růstu cen ve srovnání se srpnem. Například cena mouky se zvýšila o 61 procent a ceny polotučného trvanlivého mléka a másla o více než polovinu. Naopak zpomalení meziročního cenového růstu nastalo v září především v dopravě, kde byly ceny pohonných hmot a olejů meziročně vyšší o 22,7 procenta, zatímco v srpnu růst činil 28,3 procenta. Ceny aut stouply o 15,6 procenta.

Celkově stouply ceny zboží v září meziročně o 20,7 procenta a ceny služeb o 13,7 procenta. Například v kategorii stravování a ubytování vzrostly ceny stravovacích služeb o 26 procent.

Meziměsíční růst spotřebitelských cen zrychloval v září ještě výrazněji než meziroční růst. V srpnu činilo meziměsíční zvýšení cen jen 0,4 procenta, kdežto v září bylo dvojnásobné. V bydlení se zvýšily ceny zemního plynu meziměsíčně o 15,2 procenta, ceny elektřiny o 3,6 procenta, ceny tuhých paliv o 6,9 procenta a ceny tepla a teplé vody o 0,8 procenta. V souvislosti se začátkem nového školního roku se zvýšily ceny v oddíle vzdělávání, a to o 6,4 procenta. Naopak v rekreaci a kultuře v důsledku končící letní sezony klesly meziměsíčně třeba ceny dovolených s komplexními službami o 20,5 procenta.

Témata:  inflace zdražování finance

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy