Potravináři nezvládají zdražování energií

Potravinářské podniky nezvládají podle jejich komory zdražování energií, některé jsou na pokraji krachu. Náklady na plyn meziročně vzrostly až desetkrát, ceny elektřiny stouply o trojnásobek. Zástupci konzervárenského průmyslu předpokládají nárůst přímých výrobních nákladů proti loňsku zhruba o 61 procent. V tiskové zprávě to dnes uvedla Potravinářská komora. Zároveň vyzvala vládu k rychlému řešení energetické krize.

Ilustrační fotografie
reklama

Kromě zvýšení cen plynu a elektřiny potravináře trápí prudké zdražení pohonných hmot. Stát by podle komory mohl snížit daň z případné hodnoty (DPH) na tyto položky, případně by mohl u ceny energií pro firmy i domácnosti nastavit maximální limity. Dalším řešením by mohlo být omezení vývozu energie.

Potravináři chtějí znát také plán, pokud by byly zastaveny nebo omezeny dodávky plynu a dalších energií. Vláda by měla představit priority pro zásobování obyvatelstva potravinami a potravinářských průmysl by měl být zařazen do přednostních kategoriích pro dodávky plynu a elektřiny. "Eventuální výpadky dodávek energií by se jednoznačně týkaly celé Evropy, takže bude obtížné dovézt potraviny ze zahraničí, a když, tak rovněž za enormní ceny. Proto potřebujeme ze strany vlády záruky, že nás nikdo ´nehodí přes palubu´ při další krizi," uvedla komora.

Zástupci odborů a zaměstnavatelů budou dnes odpoledne na ministerstvu průmyslu a obchodu mimo jiné jednat o opatření v energetice. Podpora by měla být podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy nastavena tak, aby pomohla nejzranitelnějším skupinám a prostředky se neplýtvaly na místech, kde to není třeba. Prouza také očekává, že vláda urychlí transformaci české ekonomiky, aby odchod od plynu byl co nejrychlejší, a že se právě energetická bezpečnost stane hlavním tématem českého předsednictví v Radě Evropské unie.

"Ceny pohonných hmot se promítají se zpožděním, ale pokud by se nárůst zastavil na současné výši, očekáváme, že to může znamenat navýšení inflace zhruba o půl procenta," dodal Prouza. Dodal, že nejdříve se to projeví u potravin, ale velké náklady navíc to bude znamenat i pro přepravní společnosti a městskou hromadnou dopravu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky