Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet zaměstnaných v Británii je na rekordu, míra nezaměstnanosti klesla

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Britští zaměstnavatelé v září vytvořili 207.000 pracovních míst, počet zaměstnanců na výplatních páskách se tak ocitl na rekordu. Míra nezaměstnanosti za tři měsíce do konce srpna klesla na 4,5 procenta z předchozích 4,6 procenta, kde byla na konci července. Oznámil to dnes britský statistický úřad. Čerstvá data by podle analytiků mohla přispět k tomu, že britská centrální banka zvýší úrokové sazby.

Na konci září skončil vládní program ochrany pracovních míst. Ministr financí Rishi Sunak nicméně uvedl, že vláda bude lidem asistovat při hledání práce i po skončení programu. Na konci září jej využíval zhruba jeden milion lidí.

"Údaje ukazují na pokračující zlepšování stavu britského trhu práce, i když je zatím příliš brzy na vyhodnocení dopadu ukončení programu vládní podpory," řekl podle agentury Reuters analytik Hussain Mehdi ze společnosti HSBC Asset Management.

Průměrný týdenní výdělek byl o 7,2 procenta vyšší než ve stejných třech měsících loni, což představuje zpomalení oproti předchozímu údaji 8,3 procenta. Bez započtení bonusů se výdělky v období od června do srpna zvýšily o šest procent, a jejich růst tak ztratil na dynamice.

Podle odhadu statistického úřadu se základní tempo růstu mezd - s přihlédnutím k tomu, jak ztráta pracovních míst během uzávěr ovlivnila převážně hůře placené pracovníky - pohybovalo v nominálním vyjádření mezi 4,1 a 5,6 procenta u běžné mzdy.

Britská centrální banka růst mezd monitoruje a snaží se odhadnout, jak trvalý bude skokový nárůst inflace z poslední doby. Zjišťuje, kolik lidí zůstalo bez práce po ukončení vládního program ochrany pracovních míst. Centrální banka naznačila, že poprvé od začátku pandemie covidu-19 se chystá zvýšit úrokové sazby.

Témata:  Velká Británie nezaměstnanost

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:15

Firmy mladé potřebují, to je dobrá zpráva pro čerstvé absolventy. Kolik si mohou vydělat?

Letošní rok je šance na zotavování ekonomiky, prorokují zaměstnavatelé. Je to mimochodem i dobrá zpráva pro letošní absolventy, protože jejich příchodu na pracovní trh by to mohlo pomoci. Většina firem totiž mladé zaměstnance potřebuje, zejména ty IT zdatné. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy