Plyn v Evropě po pátečním rekordním závěru dál prudce zdražuje

Plyn pro evropský trh po pátečním rekordním závěru na začátku týdne znovu posiluje. Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v září ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku ráno vzrostla o téměř 13 procent na bezmála 276 eur (zhruba 6800 Kč) za megawatthodinu. Na trhu se nový nárůst cen plynu vysvětluje opětovným přerušením dodávek ruského plynu do Evropy prostřednictvím plynovodu Nord Stream 1.

Zemní plyn
reklama

V pátek cena plynu vzrostla o 6,8 procenta a zakončila obchodování na 257,40 eura (zhruba 6340 Kč) za megawatthodinu. Pouze v období bezprostředně po vypuknutí války na Ukrajině byla cena zemního plynu obchodovaného v Evropě krátce vyšší, když na začátku března dosáhla vrcholu nad 300 eur.

Rusko v pátek oznámilo, že na konci srpna na tři dny přeruší dodávky plynu Nord Streamem 1, který přepravuje plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře a je pro dodávky ruského plynu do Evropské unie hlavní trasou. Dodavatel, ruský státní podnik Gazprom, oznámil, že plyn od 31. srpna do 2. září nepoteče kvůli údržbovým pracím. I po jejich skončení má baltským plynovodem proudit denně jen 33 milionů metrů krychlových, což odpovídá 20 procentům kapacity, tedy množství, na které Rusko dodávky zredukovalo už před několika týdny.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky