Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obrana uzavřela smlouvu na nákup děl za 8,5 miliardy z Francie

CZK
CZK
Foto: INCORP images

Ministerstvo obrany uzavřelo smlouvu na nákup 52 samohybných houfnic CAESAR od francouzské firmy Nexter Systems. Zaplatí za ně i s DPH 8,52 miliardy korun. Smlouvu za přítomnosti ministra a ministryně obrany ČR a Francie Lubomíra Metnara (za ANO) a Florence Parlyové podepsal náměstek ministra obrany pro vyzbrojování Lubor Koudelka a zástupce Nexteru.

Ve výzbroji české armády nahradí děla DANA, jež neodpovídají požadavkům NATO na dostřel i na ráži, kterou spojenci používají. Většinu děl zkompletuje v Česku holding Czechoslovak Group (CSG), který dodá podvozky Tatra a pancéřové kabiny.

Děla budou asi o 40 procent dražší, než ministerstvo původně očekávalo. Předpokládalo, že vyjdou na šest miliard korun. Důvody zvýšení ceny vysvětlilo inflací, zvýšením cen surovin nebo přesunem výroby do Česka. Francouzská firma původně požadovala ještě asi o miliardu více, než je výsledná kupní cena, která vzešla z několikaměsíčních vyjednávání.

Témata:  Ministerstvo obrany smlouvy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy