Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obce žádají o náhradu příjmů, o něž přijdou kvůli daňovým změnám

CZK
CZK
Foto: INCORP images

Obce a kraje se ohradily proti možným dopadům plánovaného zrušení takzvané superhrubé mzdy a vyplacení takzvaného kompenzačního bonusu na příjmy samospráv a chtějí, aby stát tento výpadek nahradil. Podle nich daňové změny zastaví v příštím roce mimo jiné investice. V dopise adresovaném vládě a Parlamentu ČR proto žádají o souběžnou úpravu rozpočtového určení daní a poskytnutí náhrady za vyplacené platby kompenzačního bonusu jednorázovým příspěvkem. ČTK o tom dnes informovali zástupci Svazu měst a obcí ČR.

Spolu s nimi výzvu zákonodárcům podepsali představitelé Sdružení místních samospráv ČR, Národní sítě Místních akčních skupin, Prahy a Pardubického, Libereckého, Olomouckého, Jihomoravského, Královéhradeckého a Moravskoslezského kraje.

Podle nic návrhy ohledně superhrubé mzdy a vyplacení bonusu v kombinaci se zvýšením odpočitatelných položek budou znamenat trvalý pokles daňových příjmů obcí i krajů o deset procent, pro rozpočty obcí to znamená propad o 25 miliard korun a pro krajské samosprávy o 8,5 miliardy. "Konstatujeme, že dosud žádný schválený zákon neměl na rozpočty samospráv takto negativní a skokový efekt," uvedli signatáři v dopise.

Podle předsedy Svazu měst a obcí ČR Františka Lukla tak bude "ohroženo kofinancování projektů a samozřejmě dojde k výraznému utlumení investičních aktivit samospráv". Pisatelé dopisu zároveň uvedli, že uvedené vládní návrhy dopadají na samosprávy v době, kdy bojují s epidemií koronaviru, a navíc je čekají "významné poklesy rozpočtových příjmů".

Kompenzační bonus je vratkou daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti, tedy z daní z příjmů zaměstnanců. Jde o takzvanou sdílenou daň, o kterou se státní rozpočet dělí s obcemi a kraji. Protože z ní vyplácí příspěvek podnikatelům, zbývá pak méně peněz na rozdělení.

Superhrubá mzda představuje hrubou mzdu zaměstnanců navýšenou o odvody zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojištění. To je potom u zaměstnanců základ daně z příjmů. Koalice ANO a ČSSD slíbila v programovém prohlášení zrušení superhrubé mzdy a zavedení sazeb 19 a 23 procent.

Témata:  obce, města Peníze

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy