Novela proti dvojí kvalitě potravin míří ke schvalování

Sněmovna propustila do závěrečného čtení vládní předlohu, která má zabránit takzvané dvojí kvalitě potravin. Vláda v ní chce zakázat prodej potravin rozdílného složení v podobných obalech. Pozornost vzbudila tato změna zákona tím, že do ní řada poslanců chtěla vložit návrhy na povinný podíl tuzemských potravin na pultech obchodů. Včera tento návrh vznesli poslanci SPD, kteří chtějí podíl řešit pomocí prodeje potravin z takzvaného krátkého dodavatelského řetězce.

Poslanecká sněmovna
reklama

Potravinou z krátkého dodavatelského řetězce by se podle návrhu SPD rozuměla potravina vyrobená ze surovin, které pochází z území České republiky. Podle návrhu poslanců SPD by měl například v roce 2023 činit podíl těchto potravin nejméně 58 procent, poté by se měl postupně zvyšovat a od roku 2028 by měl činit nejméně 73 procent.

Předseda nejsilnějšího sněmovního klubu ANO a předseda zemědělského výboru Jaroslav Faltýnek připomněl, že s obdobným návrhem přišel i on sám s dalšími dvěma stranickými kolegy. Jak ale řekl, nepřihlásili se k tomuto návrhu. To znamená, že už se o něm hlasovat nebude. K návrhu poslanců SPD řekl, že neví, jak se k němu ANO postaví. Faltýnek řekl, že chce o problematice diskutovat ještě příští týden v zemědělském výboru. Chce debatovat třeba o tom, zdali v době, kdy se EU hlásí k Zelené dohodě, má logiku převážet přes celou Evropu komodity, které jsou tuzemští zemědělci schopni vyrobit stejně efektivně jak ve Španělsku.

Poslanci ANO Faltýnek, Josef Kott a David Pražák chtějí místo toho novelizovat zákon o zadávání veřejných zakázek tak, aby veřejní zadavatelé mohli zvýhodnit některé dodavatele. Půjde hlavně o dodavatele místních nebo regionálních potravin z krátkého dodavatelského řetězce nebo o potraviny z ekologického zemědělství.

Při předcházejícím druhém čtení zákona letos v březnu skupina dvou desítek poslanců z klubů ANO, ČSSD, KDU-ČSL, ODS, KSČM nebo SPD předložila návrh, který měl od příštího zavést závazný podíl potravin původem z České republiky na tuzemském trhu. Týkat se to mělo potravin splňujících kritéria pro uvádění na trh s označením slovy "česká potravina".

Kvůli tomuto návrhu se však předloha místo závěrečného schvalování vrátila v červnu do druhého čtení. Návrh na minimální podíl kritizovaly Hospodářská komora i Svaz obchodu a cestovního ruchu. Podle nich by norma byla v rozporu s evropským právem a vedla by ke zdražování a snižování kvality zboží.

V případě zákazu prodeje potravin dvojí kvality doporučil už dříve zemědělský výbor zmírnění normy, aby se zákaz týkal pouze podstatně odlišného složení potravin. Faltýnek, Pražák a Kott chtějí vládou i výborem navržený zákaz zmírnit a upravit tak, že by se měl týkat rovněž jen podstatně odlišného složení. Navrhují ale doplnit podmínku, že dvojí kvalitou by nebylo pokud by podstatně odlišné složení bylo odůvodněno "oprávněnými a objektivními skutečnostmi". Zboží by navíc muselo být opatření informací o odlišném složení nebo vlastnostech.

Návrh je podle nich zpřesněn na základě konzultace s Evropskou komisí. "Toto zpřesnění nikterak neomezí pravomoci dozorového orgánu ani nesníží jeho možnosti kontrolovat a postihovat praktiku 'dvojí kvality' potravin na území České republiky," uvádějí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky