Nezaměstnanost v Česku v listopadu stoupla

Nezaměstnanost v Česku po říjnovém poklesu na 3,7 procenta stoupla letos v listopadu opět na 3,8 procenta. Bez práce bylo přes 274.500 lidí, což je nejvíce za listopad od roku 2016. Oznámil to dnes Úřad práce ČR. Kromě počtu nezaměstnaných vzrostlo v listopadu i množství volných míst, a to oproti říjnu zhruba o 7000 na téměř 318.000. Zájem je podle úřadu hlavně o technické a dělnické profese a dlouhodobě také o kvalifikované řemeslníky.

Úřad práce, ilustrační fotografie
reklama

Nezaměstnanost začala letos výrazně růst po začátku pandemie nemoci covid-19, jejíž první případy se v Česku objevily 1. března. V prvních třech měsících roku se ještě pohybovala kolem tří procent. V dubnu nezaměstnanost vystoupala na 3,4 procenta a od července do září se držela na 3,8 procenta.

"Pokud jde o turistickou sezonu, ve většině regionů byla přerušena v návaznosti na přijatá bezpečnostní opatření. S rozjezdem té zimní zaměstnavatelé čekají na vývoj celkové situace, a s tím související případné rozvolňování," komentoval dosavadní vývoj nezaměstnanosti generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon. "V následujících měsících nezaměstnanost v souvislosti s útlumem sezonních prací, především v zemědělství a lesnictví, pravděpodobně vzroste. Celkový vývoj bude záviset také na situaci kolem koronaviru," doplnil.

Část údajů o nezaměstnanosti uvedla dnes na twitteru ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) půl hodiny před oficiálním zveřejněním statistik Úřadem práce ČR. "Práce je hlavně v průmyslu, nezaměstnanost se snížila v regionech s průmyslovými zónami," oznámila ministryně.

Nejnižší nezaměstnanost vykázaly ke konci listopadu okresy Rychnov nad Kněžnou s 1,8 procenta a Pelhřimov s 1,9 procenta. Nejvyšší nezaměstnanost má dlouhodobě Karvinsko, kde v listopadu činila 7,9 procenta.

Na Karvinsku také připadá nejvíce nezaměstnaných na každé nabízené pracovní místo. Na jedno volné místo bylo ke konci listopadu v okrese Karviná v průměru 7,8 uchazeče. Nejmenší konkurence na pracovním trhu je naopak v okresech Praha-východ, Mladá Boleslav a Plzeň-jih, a to shodně 0,2 uchazeče na každé volné místo. Celorepublikový průměr činí 0,9 uchazeče na místo.

Z krajů měl v Česku nejnižší nezaměstnanost v listopadu Pardubický kraj s 2,6 procenta. Nejvyšší nezaměstnanost měl naopak stejně jako předchozí měsíc Moravskoslezský kraj, a to 5,3 procenta. Nad pěti procenty byla nezaměstnanost také v Ústeckém a Karlovarském kraji. Právě těchto několik regionů s vysokým podílem nezaměstnaných značně zvedá celorepublikový průměr. Devět ze 14 regionů má nezaměstnanost pod republikovým průměrem 3,8 procenta.

Podíl nezaměstnaných v jednotlivých krajích ČR (v pct.):

Říjen 2020 Listopad 2020
Praha 3,4 3,4
Středočeský kraj 3,3 3,3
Jihočeský kraj 2,7 2,8
Plzeňský kraj 3,0 3,1
Karlovarský kraj 5,0 5,1
Ústecký kraj 5,2 5,2
Liberecký kraj 3,8 3,8
Královéhradecký kraj 2,8 2,9
Pardubický kraj 2,5 2,6
Vysočina 2,9 2,9
Jihomoravský kraj 4,1 4,2
Olomoucký kraj 3,6 3,7
Zlínský kraj 2,9 2,9
Moravskoslezský kraj 5,3 5,3
ČR 3,7 3,8

Zdroj: Úřad práce ČR

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky