Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německé zásoby plynu mohou vydržet až do konce léta, tvrdí regulátor

Zemní plyn
Zemní plyn
Foto: Pixabay

Německé zásoby plynu by v případě zastavení ruských dodávek vydržely nejméně do konce léta, uvedla dnes německá agentura pro síťové služby Bundesnetzagentur (BNetzA). Její šéf varoval, že kvůli množství mrtvých civilistů na Ukrajině sílí tlak na Evropskou unii, aby zavedla embargo na ruské energie.

Současný stav zásob plynu je o něco lepší než před třemi nebo čtyřmi týdny. Podle šéfa agentury BNetzA Klause Müllera, který poskytl rozhovor listu Die Zeit, by v případě okamžitého zastavení dodávek ze strany Ruska mohly zásoby vydržet až do začátku podzimu.

Müller také připomněl, že největší evropská ekonomika je pod tlakem, aby se zbavila ruského plynu a ropy, protože tržby z nich podle kritiků poskytují Moskvě důležité prostředky na vedení války na Ukrajině.

V případě zákazu dovozu ruského plynu ze strany EU by Německo bylo nuceno dodávat energie v přídělech. Řada Němců si podle Müllera neuvědomuje důsledky takového rozhodnutí.

Německo v březnu spustilo nouzový plán řízení dodávek plynu, což je první krok v třístupňovém plánu, který by mohl vyústit v příděly energie. Přednost by měly dostat domácnosti a kritická infrastruktura, jako jsou nemocnice.

Müller uvedl, že domácnosti by neměly brát přednost jako samozřejmost. Například velké byty s jedním nájemníkem by v případě nouze neměly počítat s nepřerušenou dodávkou plynu. Dojde-li na přídělové řízení, dostanou podle něj přednost farmaceutické a potravinářské firmy.

EU minulý týden schválila nové sankce proti Moskvě, včetně zákazu dovozu uhlí od srpna. Německo zvýšilo úsilí o snížení dodávek energií z Ruska. V porovnání se stavem před invazí na Ukrajinu snížilo podíl ruské ropy na 25 z 35 procent, plynu na 40 z 55 procent a uhlí na polovinu, tedy na 25 procent.

Německý kancléř Olaf Scholz minulý týden uvedl, že Německo by mohlo ukončit dovoz ruské ropy ještě v tomto roce. Ukončení závislosti na ruském plynu by podle Berlína mohlo nastat až v létě 2024.

Témata:  Německo zemní plyn

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.