Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Štědrý den rekordně stoupla spotřeba elektřiny

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Češi měli ne Štědrý den největší hodinovou spotřebu elektřiny v celém roce. Nejvíce jí spotřebovali mezi 16:00 a 17:00, když vrcholily přípravy na štědrovečerní večeři. Odběr byl o třetinu vyšší, než je v zimě obvyklé, uvedla dnes společnost ČEZ.

"Může za to příprava sváteční večeře, vánoční úklid a také televize a rádia zásobující české domácnosti slavnostní atmosférou. Během příprav na Štědrý večer je průměrná spotřeba o 35 procent vyšší oproti průměrným hodnotám dosahovaným v této době v ostatních zimních dnech," uvedl mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Stejně roste spotřeba i na Silvestra, kdy bývá při podobném shonu v domácnostech druhá nejvyšší hodinová spotřeba za prosinec. Třetí nejvyšší hodinový odběr za prosinec je v podvečer 23. prosince, protože lidé uklízejí a připravují jídlo na Štědrý den.

Témata:  Vánoce elektřina

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy