Šéf Gazpromu: Evropa s nynější úrovní zásob plynu nemusí letošní zimu přežít

Evropa nemusí se současnou úrovní zásob zemního plynu přežít letošní zimu. Například Německo má v podzemních zásobnících dostatek plynu na dva až dva a půl měsíce. Na konferenci o energetice to dnes v Moskvě řekl šéf ruské plynárenské společnosti Gazprom Alexej Miller.

Ilustrační fotografie
reklama

Ve dnech vrcholu zimní poptávky může Evropě chybět zhruba 800 milionů metrů krychlových zemního plynu denně. To představuje třetinu její spotřeby, uvedl Miller s odvoláním na odhady nejmenovaných analytiků. Gazprom dříve podle Millera dodával do Evropy v době nejvyšší zimní poptávky 600 milionů až 1,7 miliardy metrů krychlových denně.

Rusko již několik měsíců omezuje dodávky do regionu kvůli zhoršení vztahů mezi Západem a Ruskem po invazi na Ukrajinu. Miller upozornil, že závislost Evropy na podzemních zásobnících plynu se kvůli změnám dovozu plynu výrazně zvýšila. V současnosti jsou evropské zásobníky naplněné z 91 procent.

Německý ministr hospodářství Robert Habeck dnes uvedl, že země bude mít tento týden naplněné zásobníky plynu z 95 procent. Zároveň však varoval, že plné zásobníky neznamenají, že Německo má zimu zajištěnou.

Ředitel polostátního Gazpromu řekl, že oprava poškozených plynovodů Nord Stream si vyžádá nejméně rok. Upozornil přitom, že Rusku stále nebyl umožněn přístup do oblasti poškození plynovodů, která je v Baltském moři ve výlučné ekonomické zóně Švédska a Dánska.

Miller zopakoval dřívější výzvu ruského prezidenta Vladimira Putina k vytvoření evropského plynárenského uzlu v Turecku. Putin dnes na moskevské konferenci řekl, že Rusko by mohlo přesměrovat dodávky určené pro plynovody Nord Stream do Černého moře a vytvořit v Turecku největší plynárenský uzel pro Evropu. Místopředseda ruské vlády Alexandr Novak později uvedl, že Moskva zváží výstavbu dalších větví plynovodu TurkStream.

Miller ve svém projevu také upozornil, že Gazprom může rychle zvýšit dodávky na asijský trh, napsala agentura Reuters.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky