Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropské firmy pohlížejí s velkými obavami na nový hospodářský kurz Číny

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Evropské firmy pohlížejí s velkými obavami na nový hospodářský kurz čínské vlády. Sice mají stále rekordní tržby i zisky, starosti jim ale dělá možný obrat Číny dovnitř a ruku v ruce s ním další omezení zahraničních podniků na jejím trhu. Dnes to podle agentury DPA řekl v Pekingu prezident Hospodářské komory Evropské unie v Číně Jörg Wuttke, když prezentoval její každoroční zprávu.

"Na první pohled se zdá, že v Říši středu je všechno v pořádku,“ řekl Wuttke. Mnohé evropské firmy dosahují rekordních tržeb a zisků a v krátkodobý výhled je celkově pozitivní. Existují ale "znepokojivé signály“ že se Čína stále více obrací dovnitř. "Tato tendence vyvolává značné pochybnosti o budoucím růstu země,“ pokračoval prezident komory.

V březnu schválil pekingský Národní lidový kongres, tedy obdoba parlamentu, plán na příštích pět let. Příští kurz má za cíl "snížit závislost na zbytku světa a případně dosáhnout vysokého stupně soběstačnosti". Zároveň má Čína hledat cesty, jak "vyloučit zahraniční firmy z trhu a zvláště ze strategických odvětví".

To by se zvlášť dotklo firem z oblasti rozvinutých technologií. S obavami komora sleduje i pokračující snahu čínského vedení o kontrolu dynamického soukromého sektoru. Ta se v uplynulých měsících dotkla i domácích technologických koncernů, internetového prodeje, finančních služeb, herního sektoru, nemovitostí i zábavního a vzdělávacího průmyslu.

Prezident Si Ťin-pching říká, že chce blahobyt pro všechny. Kritici ale varují před novou kulturní revolucí, která přinesla velký chaos.

Současný kurz je špatný nejen pro zahraniční společnosti, které chtějí v Číně vydělávat peníze, ale také pro samotnou čínskou ekonomiku, zdůraznila komora. Peking pak vyzvala, aby pokračoval v duchu plánu reforem a otevření z roku 1978.

Témata:  Čína Evropa ekonomika

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.