Evropské firmy pohlížejí s velkými obavami na nový hospodářský kurz Číny

Evropské firmy pohlížejí s velkými obavami na nový hospodářský kurz čínské vlády. Sice mají stále rekordní tržby i zisky, starosti jim ale dělá možný obrat Číny dovnitř a ruku v ruce s ním další omezení zahraničních podniků na jejím trhu. Dnes to podle agentury DPA řekl v Pekingu prezident Hospodářské komory Evropské unie v Číně Jörg Wuttke, když prezentoval její každoroční zprávu.

Ilustrační fotografie
reklama

"Na první pohled se zdá, že v Říši středu je všechno v pořádku,“ řekl Wuttke. Mnohé evropské firmy dosahují rekordních tržeb a zisků a v krátkodobý výhled je celkově pozitivní. Existují ale "znepokojivé signály“ že se Čína stále více obrací dovnitř. "Tato tendence vyvolává značné pochybnosti o budoucím růstu země,“ pokračoval prezident komory.

V březnu schválil pekingský Národní lidový kongres, tedy obdoba parlamentu, plán na příštích pět let. Příští kurz má za cíl "snížit závislost na zbytku světa a případně dosáhnout vysokého stupně soběstačnosti". Zároveň má Čína hledat cesty, jak "vyloučit zahraniční firmy z trhu a zvláště ze strategických odvětví".

To by se zvlášť dotklo firem z oblasti rozvinutých technologií. S obavami komora sleduje i pokračující snahu čínského vedení o kontrolu dynamického soukromého sektoru. Ta se v uplynulých měsících dotkla i domácích technologických koncernů, internetového prodeje, finančních služeb, herního sektoru, nemovitostí i zábavního a vzdělávacího průmyslu.

Prezident Si Ťin-pching říká, že chce blahobyt pro všechny. Kritici ale varují před novou kulturní revolucí, která přinesla velký chaos.

Současný kurz je špatný nejen pro zahraniční společnosti, které chtějí v Číně vydělávat peníze, ale také pro samotnou čínskou ekonomiku, zdůraznila komora. Peking pak vyzvala, aby pokračoval v duchu plánu reforem a otevření z roku 1978.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky