Ekonomika EU ve čtvrtém čtvrtletí stagnovala, Česká republika je v recesi

Ekonomika Evropské unie ve čtvrtém čtvrtletí stagnovala, hrubý domácí produkt (HDP) se tak proti předchozím třem měsícům podle sezonně přepočtených údajů nezměnil. Ve své zpřesněné zprávě to dnes uvedl statistický úřad Eurostat, který tak potvrdil rychlý odhad z konce ledna. Česká republika je ale v recesi, její ekonomika o 0,3 procenta klesla. Ze zemí, z kterých jsou data k dispozici, je v recesi už jen Maďarsko a Finsko.

Ilustrační fotografie
reklama

V zemích platících eurem ekonomika o 0,1 procenta vzrostla, což je také v souladu s prvním odhadem. Ve třetím čtvrtletí růst v eurozóně činil 0,3 procenta, stejně jako v celé EU.

V meziročním srovnání růst ekonomiky EU ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil na 1,8 procenta z 2,5 procenta ve třetím čtvrtletí. Podobně v eurozóně tempo zvolnilo na 1,9 procenta z 2,3 procenta ve čtvrtletí dříve. Data za eurozónu počítají s 19 zeměmi, protože Chorvatsko do eurozóny vstoupilo až letos 1. ledna.

Eurostat ještě stále nemá kompletní data, chybí mu údaje z pěti zemí. Z těch dvaadvaceti, z kterých už jsou údaje k dispozici, je v hospodářské recesi Česká republika, Maďarsko a Finsko. Recese se obvykle definuje jako dvě čtvrtletí poklesu ekonomiky za sebou. Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí klesla o 0,2 procenta, uvedl Eurostat.

"Hlavním důvodem slabšího výsledku české ekonomiky byla velmi vysoká inflace, která rekordně snižovala reálnou kupní sílu obyvatel. Příjmy obyvatel zaostávaly za růstem cen, a tak následovalo omezování spotřeby domácností," řekl ČTK hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek. "Klesaly výdaje za zboží i za služby, které se přitom nestihly vrátit ani na předcovidovou úroveň. Z pohledu odvětví bylo omezování spotřeby vidět především na tržbách v maloobchodě, v hotelech a restauracích," doplnil.

Evropská unie si tak ve čtvrtém čtvrtletí vedla hůře než Spojené státy, kde ekonomika s využitím unijní metodiky výpočtu vzrostla proti předchozím třem měsícům o 0,7 procenta. Zpomalila tak z mezičtvrtletního tempa 0,8 procenta ve třetím čtvrtletí. V meziročním srovnání byl však růst v USA pomalejší. Spojené státy používají odlišnou metodiku, údaje přepočítávají na celý rok.

Témata: ekonomika | EU | Česko | recese | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky