Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dostupné potraviny za příznivé ceny jsou minulostí, řekl slovenský ministr

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Dostupné potraviny za příznivé ceny jsou minulostí, členské země Evropské unie se musejí zabývat potravinovou bezpečností. Po schůzce s kolegy ze sedmi zemí střední a východní Evropy včetně České republiky to dnes řekl slovenský ministr zemědělství Samuel Vlčan. Eurokomisař pro zemědělství Janusz Wojciechowski uvedl, že Evropská unie se stávajícím rozpočtem na zemědělství nedokáže rozumné ceny potravin zaručit.

Zástupci zúčastněných států se také vyslovili pro spravedlivé řešení při redukci používání pesticidů v zemědělství. "Relativně jednoduše dostupné potraviny za relativně dobré ceny jsou už minulostí. Dnes jsme v nové realitě, kdy se musíme vážně zabývat potravinou bezpečností celé Evropské unie i v zemích naší části Evropy, která čelí nejen výkyvům cen energií, ale i potravinářských komodit," uvedl Vlčan.

Kromě zástupců ministerstev zemědělství Slovenska a České republiky, které na jednání zastupoval náměstek ministra Petr Jílek, se schůzky na Slovensku zúčastnili představitelé Maďarska, Polska, Chorvatska, Slovinska, Bulharska a Rumunska, stejně jako představitelé Evropské komise (EK).

"Všechny naše země čelí poruchám trhu hlavně v souvislosti s cenami energií. Vysoké ceny energií ovlivňují zemědělskou produkci, jakož i zpracovatele a výrobce potravin. Důsledkem je vysoký nárůst (cen) potravin ve více zemích na úrovni přes 30 procent,“ řekl Vlčan.

"Máme zde válku, kterou rozpoutalo Rusko. Se situací na Ukrajině souvisí rostoucí ceny potravin i hnojiv," řekl eurokomisař pro zemědělství Janusz Wojciechowski. Dodal, že ve srovnání s loňskem zdražila dusíkatá hnojiva o 149 procent a výrobní náklady v zemědělství v letošním druhém čtvrtletí stouply o 40 procent. Komisař by uvítal zvýšení unijních peněz na podporu zemědělství.

Výroba minerálních hnojiv je závislá na zemním plynu, jehož cena v uplynulém období výrazně stoupla.

Unijní pravidla snižování množství pesticidů v zemědělství musejí podle Vlčana zohlednit, že ve střední a východní Evropě farmáři používají méně zmíněných látek v přepočtu na hektar než například Nizozemsko nebo Itálie.

"Jako předsednická země tohle téma vnímáme jako prioritu. Ve spolupráci s komisí jsme připraveni hledat řešení, které nebude znamenat riziko ohrožení konkurenceschopnosti evropského zemědělství, ale zároveň přispěje k ambici snižovat používání přípravků na ochranu rostlin,“ řekl Jílek z českého ministerstva zemědělství. Česká republika nyní předsedá Radě EU.

Podle komisaře Wojciechowského průměrná spotřeba látek na ochranu rostlin v EU činí 2,5 kilogramu na hektar. Nejvíce jich používá Nizozemsko, a to devět kilogramů na hektar, nejméně naopak Rumunsko, kde je to zhruba půl kilogramu.

Témata:  potraviny zemědělství zdražování

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 11:48

Zlato láme rekordy: Nejistota ve světě žene investory k nejstarší jistotě lidstva

Král drahých kovů si pověst „bezpečného přístavu“ na finančních trzích obhajuje s velkým přehledem. Od začátku roku 2025 jeho cena vzrostla o více než 50 % a poprvé v historii překonala hranici 4 000 USD za trojskou unci – a to dokonce během vládního shutdownu v USA. Takto prudký růst však otevírá otázku, zda zlato zvládne udržet tempo a zamíří až k hranici 5 000 USD, nebo přijde ochlazení. Podrobnější pohled na situaci nabízí Olívia Lacenová, analytička Wonderinterest Trading Ltd., ve své aktuální analýze.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.