Dlouhý: Dosavadní pomoc státu podnikatelům je zatím spíše kosmetická

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý dnes kritizoval vládu za její dosavadní malou pomoc podnikatelům, kteří se potýkají s prudkým zdražováním energií i výrazným růstem dalších nákladů. Vládní opatření podnikatelé zatím vnímají pouze jako kosmetická. Vláda připravuje návrhy s dlouhodobým efektem, podnikatelé ale potřebují rychlou pomoc, řekl dnes Dlouhý na celostátním sněmu HK v Olomouci. Vysoká inflace podle Dlouhého ohrožuje hlavně malé a střední firmy, kterým v následujících měsících hrozí ztráta konkurenceschopnosti, zakázek a některým i krach.

CZK
reklama

Hospodářská komora podle Dlouhého chápe, že vláda se v nynější složité situaci soustředí zejména na sociální oblast a dává podporu potřebným skupinám, jako jsou rodiny s dětmi či důchodci. "Opatření pro podnikatele, aspoň tak jak je podnikatelé vnímali, byla vnímána pouze jako kosmetická například v oblasti pohonných hmot. Podnikatelé vidí, že okolní země reagují a samozřejmě často bez znalosti reality na to podnikatelé poukazují a české vláda jim připadala nečinná," uvedl.

Vláda zatím podle Dlouhého koná v oblastech, kde ovšem dopady těchto chystaných opatření budou mít minimálně roční či delší časový horizont. "Ale podnikatelé mají pocit, že podporu a pomoc potřebují ihned. Příští měsíc, ne-li příští týden. Pokud by se situace nezměnila, tak vláda začne ztrácet podporu podnikatelů," uvedl.

Zástupci komor a zaměstnavatelských svazů minulý týden jednali s vládou, výstupy zatím podle Dlouhého nebudou medializovány. "Věřím, že v horizontu tří až čtyř týdnů budeme mít výsledky, které budou ukazovat, jak se bude vyvíjet hospodářské politika vlády vůči podnikatelům. Dohodli jsme se, že tuto politiku budeme připravovat ve třech časových horizontech," uvedl Dlouhý. Materiál by mohl být připraven v červnu. "Nebude to žádný zázrak, ale aspoň nějakým způsobem budeme mít pocit, že vláda koná nejen v sociální oblasti, ale koná i v oblasti kontaktů s podnikateli," řekl Dlouhý,

V krátkodobém horizontu nemůžou podnikatelé podle Dlouhého očekávat regulaci cen energií ani masivnější kompenzace jako v době epidemie koronaviru, který zasáhl pouze část ekonomiky. "Současná krize dopadá na ekonomiku plošně. Náklady a dopady na veřejné finance by byly nepřijatelné. Věříme však, že přesto najdeme některá okamžitá krátkodobá opatření," podotkl Dlouhý. V příštích dvou letech by se pak podle Dlouhého měla změnit struktura energetického trhu, aby vláda měla v rukou nástroje pro případnou regulaci.

Vláda by také měla v budoucnu zajistit dostatečné dodávky fosilních zdrojů energie, urychlit práce na výstavbě dalšího jaderného bloku či bloků, zaměřit se na obnovitelné zdroje a měla by se pokusit vyjednat některé limity klimatické politiky EU tak, aby byly posunuty například v čase a přizpůsobeny potřebám ČR. "A to v kontextu ukrajinské války a následných evropských kroků včetně odpoutání se od dovozu fosilních energií z Ruska," dodal Dlouhý.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky