Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi si po delší době utáhnou opasky. Letos citelně podraží i potraviny

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Komentář Lukáše Kovandy: Inflace v prosinci 2021 vykázala hodnotu 6,6 procenta v meziročním vyjádření. Jedná se o její nejvyšší úroveň od září 2008, kdy dosáhla stejné hodnoty. Vyšší byla naposledy v červenci 2008. Loni za celý rok tak inflace vykazuje nejvyšší průměrnou úroveň právě od roku 2008.

Stále však jde jen o „zahřívací kolo“ v porovnání s tím, co nás čeká letos. Letos průměrná celoroční míra inflace dosáhne či mírně převýší úroveň sedmi procent, přičemž v lednu bude i více než desetiprocentní. Půjde tak o nejvýraznější měsíční meziroční inflaci od poloviny roku 1998, kdy naposledy její míra dosáhla dvojciferné hodnoty. Lidé v ČR si tedy letos „utáhnou opasky“, neboť míra inflace poprvé od krizového roku 2013 překoná průměrné tempo růstu nominálních platů a mezd.

Prosincovou míru inflace podobně jako v listopadu 2021 opticky snižuje redukce sazby DPH na energie z 21 na nula procent. V listopadu tato redukce snížila míru inflace o jeden procentní bod. Pokud by tedy Babišova vláda k redukci nepřistoupila, přesáhla by prosincová inflace 7,5 procenta, takže by byla nejvyšší od října roku 1998.

Nicméně konečný údaj 6,6 procenta je v souladu s expertními odhady. Inflace tak přestává překvapovat svým nadměrným růstem, což je první náznak toho, že se inflační situace v ČR může začít stabilizovat. Už totiž jde o pojmenovaný problém, který centrální banka a koneckonců i Fialova vláda vnímají jako zcela klíčový a podnikají – či podniknout zamýšlí – proti němu razantní kroky. Fialova vláda však odmítá pokračovat v praxi redukce sazeb DPH na energie. To počátkem roku 2022 přispěje k růstu míry inflace právě až nad úroveň deseti procent, neboť vzestup cen energií bude klíčovým tahounem inflace i v letošním roce.

Například elektřina v prosinci meziročně zlevnila o patnáct procent a zemní plyn o necelých osm procent. Právě vlivem snížení sazby DPH. Jenže tento efekt se již za leden nezopakuje. Navíc v lednu například upravuje své ceníky směrem nahoru, v průměru o zhruba třetinu, největší dodavatel elektřiny domácnostem, společnost ČEZ. Nadále jako v prosinci i v lednu pokračuje enormní meziroční růst cen pohonných hmot, tedy i dopravy, nebo bydlení, resp. imputovaného nájemného, jež nadále zdražuje vlivem růstu cen stavebních materiálů a nemovitostí jako takových.

Navíc už v prosinci znatelně zrychloval meziroční růst cen potravin, jimž si jinak loni citelné zdražování víceméně vyhýbalo. Například brambory podražily o skoro pětinu, cukr o takřka osmnáct procent, pečivo o necelých sedm procent, mléko a sýry o necelých šest. Růst cen potravin bude v roce 2022 dále zrychlovat, z podstatné míry vlivem nynějšího zdražování energií. Na růst cen potravin, stejně jako energií, jsou zvláště citlivé sociálně nejzranitelnější vrstvy. Inflace tak letos bude mnohem více než loni i problémem sociálním. 

Koruna v reakci na oznámení prosincové inflace vůči euru mírně posílila. Celkově ale trh mírní svůj předpoklad ohledně dalšího letošního zvyšování základní sazby České národní banky. Ta by podle trhu měla vzrůst do března na 4,5 procenta, ze stávající úrovně 3,75 procenta. Zpevňování koruny totiž utahuje měnové podmínky natolik, že podle trhu nebude třeba jít se základní sazbou na úroveň 4,75, nebo dokonce pěti procent. Tento předpoklad ale může vzít za své příští měsíc, po oznámení lednových čísel k inflaci. Pokud ta trh překvapí směrem nahoru, nelze stále vyloučit růst základní sazby ČNB ještě v letošním prvním čtvrtletí až na úroveň pěti procent.

Témata:  inflace zdražování potraviny

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.