BREXIT: Právník chce zabránit Johnsonovi, aby předložil dohodu parlamentu

Britský právník Jolyon Maugham, který je bojovníkem proti brexitu, oznámil, že má v plánu zabránit vládě, aby případnou brexitovou dohodu předložila parlamentu. Jak dnes Maugham uvedl, chce u soudu podat žalobu kvůli tomu, že dohoda o odchodu země z EU je podle něj v rozporu s britským daňovým právem.

Ilustrační fotografie
reklama

Maugham slavil už v minulosti v podobném řízení úspěch. Patřil totiž mezi ty, kdo stáli za stížností proti zářijovému přerušení práce britského parlamentu. Soud tehdy stěžovatelům vyhověl a rozhodl, že přestávka v zasedání je nezákonná.

"Mám v úmyslu podat žalobu, která by přiměla soud vydal příkaz zabraňující vládě předložit dohodu o odchodu z EU ke schválení parlamentu. Očekáváme, že žalobu podáme zítra a soud se jí bude zabývat v pátek," napsal britský právník na twitteru.

Britský premiér Boris Johnson dnes na jednání vlády prohlásil, že stále existuje šance na dojednání nové brexitové dohody s Evropskou unií, nicméně shody zatím nebylo dosaženo. Noční brexitová jednání v Bruselu uzavření dohody o vystoupení Británie z EU nepřinesla a rozhovory pokračují. Země EU původně chtěly mít již dnes hotový dokument v ruce, aby se jím ve čtvrtek mohl zabývat unijní summit.

V sobotu se má mimořádně sejít britský parlament; na schůzi by poslanci mohli schvalovat upravený text dohody, nebo hlasovat o nedůvěře vládě. Jestliže nebude rozhodnuto o odkladu, měla by Británie z Evropské unie odejít 31. října.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky