Boj o brexit nekončí, Johnson zostudil EU

Evropská média zhodnotila sobotní dramatické události v londýnském Westminsteru i překvapivý krok britského premiéra Borise Johnsona odeslat předsedovi Evropské rady dva protichůdné dopisy. V jednom žádá unii o odklad brexitu, jak mu ukládá zákon, ve druhém ale říká, že odklad není dobrý nápad.

Brexit
reklama

Většina médií se shoduje, že nejnovější vývoj kolem odchodu Británie z EU ještě prodlouží už tak nekonečná brexitová vyjednávání.

"Britští poslanci přidali k už tak dlouhému seriálu jménem brexit další neuvěřitelný díl - tím, že rozhodli, že nic nerozhodnou," píše francouzský list Le Figaro. Británie se po sobotním hlasování vrací do nejistoty, píše dál deník, a to méně než dva týdny předtím, než má odchod země z EU fakticky nastat.

Nizozemský list NRC Handelsblad uvedl, že sobotní události ještě neznamenají Johnsonovo selhání, koneckonců ho podpořilo 306 z 650 poslanců. Podle listu ovšem neexistuje v bouřlivých časech záruka, že jakákoliv spojenectví vydrží dost dlouho na to, aby se Johnson konečně s brexitem vypořádal.

"Britové se začínají ptát, zda sága o brexitu někdy skončí," píše další nizozemský deník de Volkskrant, podle kterého se Johnson rozporuplnými dopisy pomstil parlamentu. Opozice by se ale z výsledku neměla radovat, nakonec se z něj může vyklubat Pyrrhovo vítězství, píše list. Johnsonovu dohodu může posílit fakt, že většina Britů je už z neustálého odsouvání brexitu unavená a bude žádat rychlé řešení.

Sobotní události v Británii podle italského deníku Corriere della Sera zamotaly hlavu i těm nejostřílenějším pozorovatelům procesu vystoupení Británie z EU. Čeho se britský premiér snaží dosáhnout, je podle listu jasné - nutí parlament, aby si vybral mezi jeho dohodou a odchodem bez dohody. "Tato nevídaná hra dvou dopisů EU vážně zostudila," píše Corriere della Sera.

Německý list Die Zeit napsal, že sobotní hlasování ukázalo, že většina poslanců Johnsonovi nedůvěřuje. Obává se totiž, že je jen "tahá za nos" a sobotní hlasování byl jen "trik, jak vyvést Británii 31. října z EU bez dohody". "Boj o brexit bude trvat ještě dlouho," poznamenal Die Zeit v komentáři nazvaném "Rozežráni nedůvěrou".

"Nestačí zabránit brexitu bez dohody. V určitém okamžiku je třeba souhlasit s nějakou dohodou. Poslanci se musejí přestat řídit regionálními a stranickými zájmy. Teď jde o to vysvobodit zemi z blokády. Pokud parlament příští týden Johnsonovu dohodu smete ze stolu, může následovat jen jediné - předčasné volby. Mnohým pak zmizí úsměv z tváře," napsal v komentáři švýcarský nedělník Neue Zürcher Zeitung am Sonntag.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky