Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Automobilka Daimler propustí až 15 tisíc zaměstnanců

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Německá automobilka Daimler propustí až 15.000 ze svých zhruba 300.000 zaměstnanců. To je více, než se čekalo. S odkazem na firemní zdroje o tom na svém webu informuje německý deník Handelsblatt. Výrobce luxusních vozů tak podle listu hodlá do roku 2022 ušetřit přes 1,4 miliardy eur (35 miliard Kč).

Ještě v listopadu vlastník značky Mercedes-Benz zveřejnil, že zruší 10.000 pracovních míst, připomněla agentura DPA. Nový úsporný plán chce podle Handelsblattu šéf firmy Ola Källenius předložit v úterý na výroční tiskové konferenci, kde oznámí i hospodářské výsledky Daimleru za loňský rok.

Propouštění by se podle listu mělo dít sociálně smířlivou cestou prostřednictvím odstupného, dřívějších odchodů do důchodu a do řádného důchodu. Handelsblatt také uvádí, že Källenius na konferenci oznámí snížení investic do prodělečných projektů, které netvoří páteř podnikání Daimleru.

Loňský rok byl pro automobilku obtížný kvůli obchodním sporům a zpomalení na globálním automobilovém trhu. Jeden z největších výrobců luxusních vozů na světě už koncem ledna varoval, že provozní zisk mu loni zřejmě klesl o polovinu, přičemž to bylo už třetí varování týkající se výše zisku za rok 2019.

Slabý zisk je v kontrastu s prodejem vozů. Loni Daimler prodal 2,34 milionu osobních aut Mercedes-Benz, a jeho prodej tak byl devátým rokem za sebou rekordní.

Témata:  auta propouštění zaměstnanci

Související

Aktuálně se děje

15. října 2024 18:09

České školství se mění: Od roku 2025 se zavádí nový obor všeobecné lyceum

Česká vláda oznámila vznik nového středoškolského oboru nazvaného všeobecné lyceum, který bude spuštěn od příštího roku. Tento krok je součástí snahy modernizovat český vzdělávací systém a přizpůsobit ho potřebám společnosti ve 21. století. Novinku v úterý představil premiér Petr Fiala společně s ministrem školství Mikulášem Bekem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Česká inspekce životního prostředí si posvítí na těžaře z Turówa

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) prověřuje, zda těžba v uhelném dole Turów na česko-polské hranici způsobuje ekologickou újmu kvůli dlouhodobému úbytku vody na české straně hranice. Nově ČIŽP do řízení zahrnula také polskou těžařskou společnost PGE. Provozovateli dolu inspekce oznámila, že je účastníkem řízení, a že právě po něm by případně mohla česká strana požadovat prevenci a nápravu ekologické újmy způsobené těžbou. Umožňuje jí to zákon o předcházení ekologické újmě.