Akcie Moderny vystoupaly na historický rekord. Ukázalo se totiž, že její vakcína zabírá na delta variantu onemocnění covid-19

Komentář Lukáše Kovandy: Akcie společnosti Moderna včera poskočily o 5,2 procenta na 234,46 dolaru, svůj dosavadní historický cenový rekord. Stalo se tak poté, co firma uvedla, že její vakcína produkuje protilátky, jež účinkují na delta variantu onemocnění covid-19. Tato nakažlivější podoba nového typu koronaviru, dříve označovaná jako „indická mutace“, se nyní šíří v Indii, v USA a na dalších místech světa. Vyvolává obavy z další rozsáhlé a závažné vlny koronavirové pandemie.

Ilustrační fotografie
reklama

Ochranné protilátky obsažené v přípravku společnosti Moderna účinně koronaviru zabraňují v napadení buněk lidského organismu. Počet protilátek potírajících delta variantu je ovšem 2,1krát nižší než počet protilátek potírajících původní variantu koronaviru způsobujícího onemocnění covid-19. Proti éta variantě onemocnění covid-19, jež se objevila v Nigérii, produkuje přípravek Moderny 4,2krát méně protilátek v porovnání s původní variantou a proti angolské variantě covidu-19, označované zatím jako A.VOI.V2, pak osmkrát méně.  

Ačkoli je produkce protilátek potírajících nové varianty covidu nižší, výzkumníci Moderny jsou přesvědčeni, že i tak je dostatečná, aby zabránila rozvoji choroby.  

Na nové varianty, mutace, koronaviru jsou vakcíny obecně méně účinné než na variantu původní. Akciové trhy jsou momentálně z velké části přesvědčeny, že přípravek Moderny by mohl být v boji proti variantám covidu, a zvláště proti delta variantě, tím nejúčinnějším. 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky