Situace na trhu práce je extrémně napjatá. Rvačka o lidi bude pokračovat

Přestože v únoru ještě na trhu práce působí nepříznivá sezónnost, podíl nezaměstnaných se po dvou měsících, kdy si dal krátkou pauzu, znovu snížil. Přepsal tak další rekord, když se dostal na 3,7 % a překonal tak i tržní očekávání. Počet volných pracovních míst i nadále roste, když také vytvořil nový rekord, informuje Viktor Zeisel z Komerční banky.

Ilustrační fotografie
reklama

Volných pracovních pozic bylo necelých 240 tis. Tento počet se velmi blíží počtu dosažitelných nezaměstnaných. Těch v únoru bylo necelých 258 tis. To jen potvrzuje, že situace na trhu práce je extrémně napjatá. To se ukáže i zítra na statistice průměrné mzdy za závěrečné čtvrtletí loňského roku, kde očekáváme výrazný nárůst i díky proběhlému zvýšení platů ve státní sféře. Dnešní čísla navíc ukazují, že i na začátku roku ekonomika roste a potřebuje zaměstnávat stále více lidí.

Od března začnou podíl nezaměstnaných tlačit dolů i sezónní faktory. Na své minimum by se měl dostat v podzimních měsících, kdy očekáváme, že se přiblíží k 3% hladině. Jeho průměr by letos měl činit 3,3 % po loňských 4,1 %.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky