Kalousek: Zvažuji další škrty v rozpočtu za 15 miliard

Řecko míří k bankrotu a evropskou ekonomiku včetně české možná čeká další krize. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) už proto připouští, že v případě útlumu bude třeba navrhnout další škrty v rozpočtu za zhruba 15 miliard korun, informují v sobotním vydání Lidové noviny.

reklama

Do domácí ekonomiky se sice trendy ze západní Evropy promítají zhruba s půlročním zpožděním, už i tady se ale objevují první varovná data: státu se letos daří vybírat daně výrazně hůř než loni. "Riziko, že se ekonomika opět propadne do recese, je velké. Musíme být připraveni, jak reagovat," řekl Kalousek v rozhovoru pro Lidové noviny. Jak ale uvedl, nemyslí si, že by dnes byla doba na prezentaci nějakých katastrofických scénářů.
 
Proč se daně nedaří vybírat podle očekávání, zatím ministr přesně neví. Už však promýšlí další škrty ve státním rozpočtu, aby udržel rozpočtový schodek na schválených 135 miliardách korun. "V zásadě jsou dvě možnosti. Buď to byl výkyv, a nebude problém schodek udržet, nebo je to trend, a pak by nám v příjmech rozpočtu chybělo nějakých patnáct miliard, které bychom museli kompenzovat na výdajové straně, což je sice nepříjemné, ale v miliardovém rozpočtu ne technicky nemožné," uvedl v Lidových novinách Kalousek.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky