Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Český Valentýn: Jaké dárky se kupují nejčastěji a kolik peněz Češi utratí?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Svátek sv. Valentýna se do jisté míry usídlil i v české kotlině. V posledních letech si u nás 14. února potvrzují svou lásku až dvě třetiny lidí. Kromě zamilovaných si této nové tradice na mírném nárůstu tržeb všímají i internetoví obchodníci, ačkoli zdaleka ne všichni. Jaké dárky se kupují nejčastěji a kolik peněz Češi na Valentýna utratí?

Období Valentýna nejvíce pociťují prodejci květin, u kterých si kytici pro svou partnerku koupí 70 % mužů, případně si ji nechávají doručit až domů. Že jsou květiny při svátku zamilovaných nepostradatelné, potvrzuje fakt, že pánové investují do pugétu až 550 Kč. K podobným „klasikám“, českého Valentýna patří i parfémy a šperky. Zajímavostí je, že zhruba 14 % mužů se rozhoduje využít tento společný večer k žádosti o ruku, a proto mírně přibývá i prodejů snubních prstenů.

Ženy z 50 procent obdarovávají své drahé polovičky něčím sladkým na zub, jako jsou bonboniéry nebo kvalitnější čokolády. Drobné pozornosti v podobě květin a sladkostí však některé dvojice doplňují i společným večerem v restauraci. Jak ukazují statistiky z 86 tisíc platebních karet, za romantickou večeři průměrný pár v tento večer utratí kolem 700 Kč.

„Mezi obchodníky, kteří se v polovině února dočkají vyšších zisků, jsou i cestovní kanceláře a portály poskytující letenky a ubytování. Stoupá totiž obliba společných valentýnských zájezdů do destinací, jako je Londýn nebo Paříž. Dárky však někteří pojímají spíše prakticky a kupují partnerům drobné spotřebiče, například fény, mixéry či smoothie makery.“ komentuje vývoj na poli internetového obchodu Miroslav Uďan, CEO společnosti Shoptet.

Obecně se však Češi v souvislosti s Valentýnem drží při zemi. Jak totiž ukázal zmiňovaný průzkum na základě platebních karet, čtvrtina Čechů investuje do tohoto svátku maximálně 250 Kč, pětina lidí až 500 Kč a těch, kteří obětují více než tisíc korun, je mezi Čechy pouhých 6 %.

Témata:  Valentýn (svátek zamilovaných) květiny

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.