Ceny obědů na Moravě dál rostou, stejně jako v celé republice: Průměrná útrata za oběd v moravské metropoli se v září vyšplhala na 115 korun 30 haléřů, což je o korunu a 40 haléřů více než letos v červnu a o celých 6 korun více v meziročním srovnání.
Prokázal to Ticket Restaurant® Card Index sestavený z plateb více než 70 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant® od společnosti Edenred. Statistiku každý měsíc tvoří téměř milion transakcí v restauracích všech tuzemských regionů. Nejlevněji nejen z Moravy, ale i z celého Česka se lidé stále najedí v Olomouci.
Poprvé to bylo koncem loňského roku, kdy stravovací zařízení zdražovala zejména kvůli zavádění elektronické evidence tržeb. Letos na jaře se růst cen zastavil, ale nyní lidé za obědy opět připlácejí. Hlavním důvodem je výrazný růst cen některých surovin – zejména másla, mléčných výrobků a některých dalších,“ uvedl Jiří Brych, manažer Ticket Restaurant® Card ve společnosti Edenred.Útraty za obědy ve třetím čtvrtletí rostly nejvíce v září. „Nárůst cen másla a mléčných výrobků totiž v prázdninových měsících do určité míry kompenzovala levnější zelenina. Tento příznivý faktor ale s koncem léta již pominul. Jasně to dokládá zářijový meziměsíční růst Ticket Restaurant® Card Indexu pro celou ČR o 70 haléřů,“ doplňuje Jiří Brych. Minimálně v říjnu podle něj lze čekat další výraznější růst cenového indexu.Z krajských měst jsou nyní hned za Prahou nejdražší obědy v Brně, kde již přesáhly hranici 115 Kč. Naopak nejlevněji se nejen z Moravy, ale i z celé republiky najedí lidé v Olomouci, která se zatím ještě stále drží pod hranicí stokoruny, konkrétně na ceně 99 korun a 90 haléřů, což ovšem představuje meziroční zvýšení o 4 koruny a 90 haléřů. O necelých 6 Kč podražily obědy v Ostravě na aktuálních 101 Kč a 10 haléřů. Ve Zlíně si pak lidé oproti loňskému září připlatí 4 koruny a 80 haléřů.
Aktuální celorepublikový cenový průměr vyrovnal hranici státem uznaného stravného, na základě kterého lze vypočítat i nejvýhodnější hodnotu stravenky. Ta dnes činí 109 Kč. Při této částce firma a zaměstnanec dosáhnou nejvyšší možné daňové výhody.V praxi je ale hodnota denního příspěvku na stravování ze strany zaměstnavatelů výrazně nižší. „U papírových stravenek je to 80 korun, u karty jsme přesáhli hranici 85 korun,“ říká Jiří Brych. Stravenku v hodnotě sto korun a vyšší podle něj dostává nyní pouhá desetina tuzemských zaměstnanců. „Téměř devět z deseti českých zaměstnanců si tak za oběd musí připlácet ze své kapsy,“ uvádí Jiří Brych. Zejména u elektronických stravenek zaměstnavatelé příspěvky zvyšují poměrně flexibilně. „Jednoduše nám nahlásí, že máme zaměstnancům nahrávat vyšší částky, a hned další měsíc mají zaměstnanci vyšší hodnotu stravného,“ konstatoval Brych.
Ticket Restaurant® Card Index
Krajská města
září 2016
leden 2017
květen
2017
červen
2017
červenec 2017
srpen 2017
září 2017
rno
109,30
111,30
113,80
113,90
113,90
114,40
115,30
Zlín
100,00
102,00
104,00
104,20
104,20
104,40
104,80
Ostrava
95,20
97,20
100,10
100,40
100,50
100,70
101,10
Olomouc
95,00
97,00
99,40
99,60
99,50
99,80
99,90
Průměrně
99,90
101,90
104,30
104,50
104,50
104,80
105,30
Témata: obědy, potraviny, restaurace
Související
25. července 2023 11:39
14. června 2023 15:01
8. dubna 2023 12:11
4. dubna 2023 11:45
5. března 2023 9:09