Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spočítejte si, o kolik vás obereme. Satirická kalkulačka se vysmívá ČSSD

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Foto: Mikuláš Křepelka, EuroZprávy.cz

Sociální demokraté navrhují ve svém volebním programu zavést čtyři daňové sazby pro daň z příjmu fyzických osob. Sazba by rostla s výší výdělků. Do hrubého měsíčního příjmu 30.000 korun by daň měla být 12 procent, naopak u výdělků nad 50.000 korun měsíčně by daň měla být 32 procent. Progresivní zdanění navrhuje ČSSD i u firem. Sazby daně by podle výše zisku měly být 14, 19 nebo 24 procent.

Na stránkách spravedlive-daně.cz (ZDE) vyzývá Bohuslav Sobotka, abyste si spočítali na jejich daňové kalkulačce, o kolik více s ČSSD vyděláte.

Pokud máte nižší příjmy, kalkulačka vám ochotně spočítá, o kolik více po navrhovaných změnách ČSSD vyděláte. Jakmile však máte příjem vyšší než 49 000 korun, kalkulačka už rozdíl nepočítá, protože v tomto případě začínáte prodělávat. A u příjmu od 100 001 korun hrubého vám kalkulačka nespočítá už raději vůbec nic, jen si přečtete výsměšný text se smajlíkem: Gratulujeme Vám, patříte k 1 % lidí s nejvyššími příjmy! :-) 

Satirická kalkulačka na stránkách nespravedlive-dane.cz (ZDE) vypadá na první pohled úplně stejně, ale počítá všechny rozdíly v příjmech.

"Gratulujeme, někoho okradli o desetitisíce abyste si polepšil(a) o724 Kč", napíše kalkulačka člověku s hrubou mzdou 18 000 korun.

"Díky ČSSD vaši rodinu stát měsíčně okrade o 134 Kč", sdělí kalkulačka člověku s hrubou mzdou 50 000 korun.

U částky 100 001 korun se místo výsměšné gratulace ukáže sdělení, že díky ČSSD „vaši rodinu stát měsíčně okrade o 11 752 Kč“.

ČSSD u svých nových daňových návrhů argumentuje tím, že by měly klesnout daně více než 90 procentům zaměstnanců a 99 procentům firem. Jejich "spravedlivá daň" s odstupňovanými sazbami má výrazně pomoci lidem s nejnižšími a středními příjmy.

Témata:  ČSSD Bohuslav Sobotka daně

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.