Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důvěra v německou ekonomiku si v lednu výrazně polepšila

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Důvěra v německou ekonomiku, měřená indikátorem institutu ZEW si v lednu výrazně polepšila. Z odpovědí 350 expertů z oblasti finančního trhů vyplývá, že současnou situaci hodnotí nejlépe od roku 2011. 

Hodnocení současné situace se totiž ve srovnání s prosincem vylepšilo o téměř 11 bodů na 77,3 bodu. Na těchto úrovních se index nacházel naposledy před více než pěti lety. Pozitivněji finanční experti hodnotí i výhled za šest měsíců, ačkoli tato složka za očekáváními trhu zaostala. 

ZEW index se tak přidal k dalším indikátorům, které naznačují, že německé ekonomice by se v letošním roce mělo dařit. Důvěra v oblasti průmyslu je nejvyšší od roku 2014. Ze svého dramatického propadu v srpnu a září loňského roku se rychle vzpamatovala i důvěra v oblasti služeb. Situace na trhu práce se dále zlepšuje, přičemž náladu německým domácnostem zlepšují náladu i rostoucí mzdy. Po loňském růstu HDP o 1,9 % tak i letošní rok začíná pro německou ekonomiku slibně. To je pochopitelně dobrá zpráva i pro Českou republiku, která je na německé hospodářství silně navázaná. Informovala Jana Steckerová, Ekonom, Komerční banka.

Témata:  ekonomika Německo

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy