Přestože EET je doslova za dveřmi, zájem o nákup a zprovoznění pokladen opět zvolnil. Důvodem je na vládní úrovni rozpoutaná diskuze ohledně dalších výjimek, které by umožnily vyhnout se evidenci tisícovkám subjektů. A také usnadnila práci těm, kteří chtějí své daně i nadále "optimalizovat". I díky tomu je nálada na gastronomickém trhu zoufalá a zmatená. A to i přes ujištění, že případné změny budou mít platnost až od 1. dubna 2017.
"Velmi nám záleží na tom, aby gastronomický trh fungoval a rozvíjel se. Situace, jaká na něm však nyní panuje, kdy se vedly zásadní diskuze o podobě zákona jednotky dnů před spuštěním zákona, tu bychom doslova označili za kritickou. Díky tomu se opět snížila motivace těch, kteří chtěli veškeré náležitosti evidence vyřešit tento týden," uvádí Petr Filipec, provozní ředitel start-upu Storyous, předního dodavatele gastronomických pokladen.
Certifikát si v případě Storyous nahrálo již přes polovinu zákazníků, těch, kteří zapnuli evidování tržeb je k dnešnímu dni již třetina. Zájem nových zákazníků kvůli "výjimkové diskuzi" v porovnání s minulým týdnem příliš nestoupl. Noví zákazníci nyní rekrutují nejvíce z řad zkušených podnikatelů, kteří spíše než EET pokladnu hledají komplexní gastronomický nástroj a zakončují se dlouhodobá jednání o spolupráci.
Související
14. prosince 2022 11:53
25. listopadu 2022 13:18
25. listopadu 2022 9:42
9. března 2022 16:08
22. října 2021 10:23
3. prosince 2020 13:55