Ekonomika

Ilustrační fotografie

Izrael je nyní v největším ohrožení za dobu své existence, válka v arabském světě teprve začíná, chmurně líčí historik Ferguson

Ekonomika Komentář

Komentář Lukáše Kovandy: Válka Západu s inflací neskončila, válka Izraele s Hamásem a širším arabským světem teprve začíná, chmurně líčí Niall Ferguson, prominentní historik ze Stanfordu. Vymazání Izraele z mapy nikdy nemělo tak vysokou pravděpodobnost jako dnes. Západní levice coby užitečný idiot Íránu a Ruska přesto naskakuje na palestinský narativ o izraelském kolonialismu.

Ilustrační fotografie

Češi mají dál zavřené peněženky

Ekonomika

Komentář Tomáše Volfa: Neuvěřitelných 17 měsíců v řadě tržby maloobchodníků klesají. Meziročně šly v září dolů o 4 %. Oproti minulému měsíci klesly o 0,4 %.

Ilustrační fotografie

Přehledně: Jaké změny se dotknou dohodářů a práce z domova?

Ekonomika

Novela zákoníku práce a změna a přijetí dalších právních předpisů přinesla v poslední době několik významných změn, které budou mít dopady na zaměstnavatele a zaměstnance a oblast HR. Část změn začala platit letos v říjnu a některé úpravy budou platné až od ledna 2024.

Olga Richterová

Ekonomika

Piráti podpořili jednodušší komunikaci s úřady. Rodný list a další doklady bude možné získat online

Piráti v posledním sněmovním čtení podpořili elektronizaci matrik, která je dalším krokem v digitalizaci státní správy a snížení administrativy. Lidé tak budou moci získat například rodný list či jiný matriční doklad na kterékoliv matrice v Česku, či si jej vygenerovat v elektronické podobě z pohodlí domova. Mezi další přínosy novely patří možnost uzavírat registrované partnerství nikoli jen na několika vybraných, ale na všech matrikách v zemi. Stejně tak dojde k posílení rozhodovacího práva dětí ohledně změny jejich příjmení, například v případě sňatku jejich rodiče s novým partnerem.

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Fialova vláda si jde pro triumf ve volbách roku 2025, plyne z nové prognózy ČNB

Ekonomika

Komentář Lukáše Kovandy: Česká národní banka vyhlíží volební trumf v rukou Fialovy vlády. Kabinetu se totiž podle dnes zveřejněné prognózy centrální banky podaří již v příštím roce výrazně stabilizovat veřejné finance. Jejich schodek má totiž činit pouze 1,6 procenta hrubého domácího produktu. To je jen zhruba poloviční úroveň v porovnání s příslušným kritériem pro přijetí eura, které odpovídá hodnotě tří procent deficitu v poměru k HDP.

Ilustrační fotografie

Proč nebývale zdraží regulovaná cena elektřiny?

Ekonomika

Komentář Lukáše Kovandy: Zdražení regulované složky plateb za elektřinu domácnostem o 71 procent je nebývalé. Meziročně totiž zpravidla dochází ke změnám v rozsahu jednotek procent, a to často spíše nižších jednotek. Jistou výjimkou byl loňský rok, kdy Energetický regulační úřad redukoval regulovanou složku o bezmála sedmnáct procent. Jakkoli toto snížení bylo nebývale rozsáhlým meziročním pohybem, v porovnání s nyní zamýšleným zdražením, o oněch 71 procent, byl jeho rozsah pouze zhruba čtvrtinový.

Ilustrační fotografie

Úsporný balíček: Přehled změn, které se dotknou nejen podnikatelů

Ekonomika

Zákon o konsolidaci veřejných rozpočtů obsahuje velké množství změn, které se dotknou skoro každého z nás. Jedná se o celý souhrn opatření, která by měla vést ke snížení státních výdajů a zvýšení státních příjmů. Pojďme se nyní podívat na některá ustanovení, která se mohou bezprostředně promítnout do podnikání.

Ilustrační fotografie

Úroda je letos solidní, obilnin se sklidí více. Pečivo by proto mělo dále zlevnit, na tahu jsou řetězce

Ekonomika Komentář

Komentář Lukáše Kovandy: Tuzemští zemědělci očekávají, že se jim letos podaří sklidit 7 930 tisíc tun základních obilovin. V letech 2020 až 2022 se jim vždy nakonec podařilo sklidit přes osm milionů tun obilovin. Meziročně by tedy letos šlo o pokles, ale pouze „kosmetický“. Navíc je možné, že i letos nakonec celková sklizeň hodnotu osm tisíc tun převýší.

ekonomika

Blízkovýchodní konflikt: Bude hrozbou pro českou ekonomiku?

Ekonomika

Komentář Kryštofa Míška: V době, kdy eskalace mezi Izraelem a Hamásem trvá již několikátý týden, začínají se rýsovat obavy ohledně jeho dopadu na světovou ekonomiku. Mezinárodní měnový fond (MMF) a Světová banka varují před rostoucími cenami ropy a inflačními tlaky, které by mohly ovlivnit i českou ekonomiku. Obě instituce přitom počítají s ekonomickým růstem v České republice v roce 2024 okolo 2,3 %. Ačkoli obě instituce předpovídají ekonomický růst v České republice v roce 2024 okolo 2,3 %, situace na Blízkém východě nesouvisí jen s tamním konfliktem.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Levně na webu, draze na faktuře aneb Úskalí nákupů ze zahraničí

Přišli jste při nákupech na internetu na to, že v zahraničí mají vámi vybraný produkt výrazně levnější než na našem trhu? Nebo sháníte konkrétní model, který v České republice, potažmo ani v Evropské unii, není k dostání? Objednávání zboží ze zahraničí nikdy nebylo jednodušší. Pokud takovou koupi zvažujete, je však dobré mít na paměti několik úskalí, které při tom mohou nastat, a zvážit si potenciální pro a proti.

Ilustrační fotografie

Jaké dopady bude mít umělá inteligence na ekonomiku

Ekonomika

„Adaptace AI bude spíše vleklý proces, než revoluční změna ze dne na den. V dalších letech bude její dopad na ekonomiku jen minimální a většího boomu se dočkáme možná až v příští dekádě. Vyspělé ekonomiky budou existenčně závislé na této technologii kvůli nepříznivé demografii,“ říká analytik BHS Timur Barotov.

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Samé dobré zprávy pro Fialovu vládu. Inflace v Česku klesá nejrychleji v EU a současně nejrychleji za 22 let

Ekonomika

Komentář Lukáše Kovandy: Česko již prakticky zkrotilo inflaci. Ratingová agentura Standard & Poor’s mu přitom současně potvrzuje hodnocení úvěruschopnosti, a dokonce i příslušný výhled. Fialova vláda tak získává mezinárodně přijímaný „štempl“, že zvládla podstatnou část odstřižení od dodávek ruských energií, aniž by destabilizovala veřejné finance. To může být jeden z klíčových „trumfů“ předvolební kampaně.

Zemní plyn

Ceny energií klesají. Mnoho lidí ale bude mít zálohy ještě vyšší

Ekonomika

I když poslední zprávy napříč trhem hovoří o poklesu cen energií o 10 až 30 %, netýká se to zdaleka všech a ihned. V reálném vyúčtování od dodavatelů totiž chodí nové rozpisy záloh o stovky procent vyšší. Důvod je čistě pragmatický. Dodavatelé nezlevňují vždy všechny své produkty najednou a u téměř všech smluv na dobu určitou máte nastavenou automatickou prolongaci do jiné produktové řady nebo do právě aktuální ceny daného produktu.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Zlevňování pohonných hmot v Česku slábne

Komentář Lukáše Kovandy: Průměrná cena benzinu v Česku klesá hlouběji pod úroveň 40 Kč za litr, tempo jeho zlevňování ale zpomaluje. Za poslední týden zlevnil natural o 33 haléřů na 39,57 koruny. O 29 haléřů na litru zlevnila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 39,88 Kč. Cena nafty se po necelém měsíci dostala v uplynulém týdnu pod hodnoto 40 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje. Po předchozím několikaměsíčním zdražování klesají průměrné ceny pohonných hmot třetí týden v řadě.

Ilustrační fotografie

Vyplatí se fixace ceny za elektřinu a plyn?

Ekonomika

Ceny energií po loňské krizi od letošního ledna klesaly, cena plynu se na mezinárodní burze v Rotterdamu snížila až o 68 procent, u elektřiny o 38 procent. Postupně se situace začala stabilizovat během léta. Pokud nepřijde mimořádně krutá zima, nedojde opět k energetické krizi či ovlivnění nyní již několika válečnými konflikty, neměly by ceny výrazněji růst.

Ilustrační fotografie

Konflikt na Blízkém východě probudil ceny zlata z poklesu

Ekonomika

Eskalace konfliktu na Blízkém východě mezi Izraelem a Hamásem zvýšila poptávku po aktivech, která jsou v očích investorů bezpečným přístavem. Cena zlata zaznamenala během pondělního obchodního dne nejvyšší jednodenní cenový skok za posledních 5 týdnů. K růstu ceny drahého kovu nepochybně přispěla nejistota na trhu před výsledkovou sezónou firem a zveřejněním údajů o inflaci v USA.

Energetika, ilustrační fotografie

Ekonomika

Po dvou letech od pádu Bohemia Energy čeká řadu odběratelů energií nepříjemné překvapení

Je tomu už dva roky, co skupina Bohemia Energy ukončila svou činnost. V aktuální době všeobecného snižování cen energií bude vybrané domácnosti a firmy paradoxně vůbec poprvé čekat nepříjemné zdražení. Nicméně ostatní, kteří budou v následujícím období řešit změny smluv, čekají v případě ceny silové elektřiny a plynu spíše pozitivní vyhlídky. Kdo se bude těšit a kdo se má naopak obávat? A na co se mají odběratelé připravit v roce 2024?

Ilustrační fotografie

Kontroverzní konsolidační balíček: Zdražení se bude týkat všech

Ekonomika

Konsolidační balíček dostal zelenou. Úpravy, které s sebou balíček přináší se dotknou takřka všech. Hlavní změny se týkají dvou sazeb daně z přidané hodnoty, místo tří, zvýšení daně z nemovitosti, zrušení některých daňových výjimek, a navíc dojde například ke zdražení dálniční známky.

Ilustrační fotografie

Zemědělské podniky bojují s nedostatkem zaměstnanců

Ekonomika

V českém zemědělství pracuje okolo 98 000 lidí. Přitom ještě před pětadvaceti lety v oboru pracoval téměř dvojnásobek. Mzdy v zemědělství stále zůstávají silně podprůměrné, jde o jeden ze segmentů s dlouhodobě nejnižšími výdělky. Zemědělce zachraňují zahraniční pracovníci a moderní technologie.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy