Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropa prakticky neporoste. Stáhne s sebou i Česko

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) prudce snížila odhad růstu ekonomiky v eurozóně na příští rok z dříve odhadovaných dvou procent na 0,3 procenta. Informovaly o tom v pondělí agentury AFP a Reuters.

Letos poroste ekonomika eurozóny podle aktuální prognózy OECD o 1,6 procenta oproti dvouprocentnímu růstu, se kterým OECD počítala v květnu. Pro rok 2013 pak eurozóně předpovídá OECD růst o 1,5 procenta. Podle OECD by měla Evropská centrální banka (ECB) snížit sazby a centrální banky by měly v případě napětí dodávat na trhy likviditu. OECD navíc Evropu vyzvala, aby upřesnila svá protikrizová opatření. Některé členské země eurozóny podle zprávy OECD růst ani neudrží. Klíčový bude průběh dluhové krize a především to, zda se v eurozóně podaří obnovit důvěru ve státní finance. Pokud se to politikům nepodaří, eurozóna a další vyspělé země mohou upadnout do hluboké recese. "Je nezbytné jednat rozhodně k obnovení důvěry a realizovat vhodná opatření k obnovení dlouhodobé fiskální udržitelnosti," upozornila OECD. "Tato opatření jdou správným směrem a mohla by pomoci obnovit důvěru a vytvářet pozitivní zpětné účinky, které by mohly vést ke scénáři silnějšího růstu," dodala OECD k výsledkům summitu EU a eurozóny z minulého týdne. OECD v pondělí prudce snížila i odhad růstu hospodářství Spojených států amerických pro příští rok na 1,8 procenta z 3,1 procenta. Letos vzroste podle OECD tamní ekonomika o 1,7 procenta místo dříve odhadovaných 2,6 procenta, v roce 2013 pak o 2,5 procenta. Japonsko podle aktuální zprávy OECD poroste o 0,5 procenta v letošním roce a o 2,1 procenta v roce 2012, zatímco u Číny letos očekává růst 9,3 procenta a 8,6 procenta v příštím roce.

Témata:  ekonomika Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD)

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy