Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zvyšování platů je v ohrožení. V obecních pokladnách nejsou peníze

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Svaz měst a obcí si stěžuje, že nemá peníze na navýšení platů zaměstnancům veřejné správy, o kterém rozhodla vláda. Samosprávy proto požadují změnu ústavy.

Vláda v září rozhodla, že zaměstnancům veřejné správy mají stoupnout platy o 4 procenta a to už od listopadu. Jenže Svaz měst a obcí si stěžuje, že to nabourá jejich rozpočty.

Už mají totiž dávno naplánované, na co peníze z jejich rozpočtů půjdou. A na povinné zvýšení platů tedy budou muset odebrat finance odjinud, tedy třeba ty určené na opravy silnic a chodníků, škol nebo na domovy pro seniory.

Obce totiž od státu peníze na povinné navýšení platů nedostanou. Příspěvek na přenesenou působnost, tedy na to, co obce a města vykonávají za stát, se prý valorizoval jen o 1 procento.

Svaz proto už delší dobu požaduje, aby se přímo do Ústavy po vzoru zahraničí zakotvila povinnost, že podobné rozšíření povinností měst a obcí musí vždy provázet navýšení peněz od státu. Zároveň apeluje na stát, aby podobná rozhodnutí o povinném navýšení platů ve veřejném sektoru dělal s předstihem a zabránil tak problémům, do kterých se obce dostávají.

Témata:  obce, města platy / mzdy CZK

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy