Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropské dluhopisy reagovaly na nedělní summit EU poklesem

Evropské dluhopisy zahájily pondělní obchodování v oslabení, zatímco akcie posilují v naději, že se evropský politikům podaří dohodnout o rozšíření záchranného fondu eurozóny EFSF a posílení bankovního sektoru v regionu. Informovala o tom agentura Reuters.

Na obchodování na finančních trzích je nicméně podle agentury Reuters nadále cítit nevyřešená otázka záchrany Řecka.

I když jsou detaily zatím neznámé, představitelé eurozóny již dali najevo, že EFSF bude částečně garantovat dluhopisy Itálie a Španělska a zároveň se bude snažit přitáhnout finanční prostředky z fondů hlavních rozvíjejících se ekonomik.

Finální rozhodnutí o řešení krize by mělo padnout na dalším summitu ve středu, již teď je ale jasné, že to kvůli ostrým sporům o výši ztrát, kterou budou muset přijmout soukromí investoři do řeckých dluhopisů, nebude jednoduché

"Situace v Řecku je pravděpodobně klíčem k celému problému, bude se o tom hodně mluvit a bude kolem toho hodně sporů, stále je všechno ještě ve vzduchu," řekl agentuře Reuters nejmenovaný obchodník. "Lidé budou čekat na nějaké konkrétnější zprávy," dodal.

Šéfové unie již schválili osmou tranši finančních prostředků pro Řecko a zvýšil tlak na Itálii, aby prohloubila strukturální reformy.

Jedním z hlavních sporů je však role Evropské centrální banky (ECB) v řešení krize. Zatímco Francie požaduje, aby EFSF mohl čerpat neomezené prostředky z účtů ECB, Německo a samotná ECB jsou zásadně proti.

"Vzhledem k tomu, že úvěrové hodnocení státních dluhopisů je stále velmi zranitelné, zvláště to francouzské, není jasné, jak by tato myšlenka (rozšíření EFSF o garance) mohla být efektivní," uvedl Charles Diebel, šéf strategie trhů banky Lloyds.

Témata:  EU dluhopisy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy