Českou ekonomiku zasáhne brzy silná inflace

Českou ekonomiku čeká v následujících třech až pěti letech vyšší inflace doprovázená větší regulací, investoři by proto měli své peníze vložit do komodit. V úterý to řekl portfoliový stratég Raiffeisenbank Aleš Michl.

reklama

"V příštích třech až pěti letech nás čeká o trošku vyšší inflace, než jsme byli zvyklí a zároveň větší regulace. Bude to období finanční represe. Tak velké zadlužení vlád vyspělých ekonomik bylo naposledy po druhé světové válce. Když se kouknete do historie, tak polovinu času mezi 1945-1980 byly výnosy ve vyspělých ekonomikách reálně, tedy po odečtení inflace, kolem nuly anebo v minusu. Aby se umazávaly státní dluhy. Proto doporučuji poradit se o rozšíření portfolia třeba o akciový fond, fond chránící před inflací anebo o komoditní fond – podle toho jak přesně to pasuje k investičnímu profilu a k tomu v jaké měně člověk investuje," radí Michl, kterému teď přijde vhodné mít v portfoliu produkt, který má šanci zdolat budoucí inflaci. "Jinak vám stát bude ukrajovat úspory," dodal analytik.
 
Raiffeisenbank proto pro zkušené investory, kteří hledají nové možnosti, připravila komoditní fond Raiffeisen Aktive Commodities. Portfolio nového fondu je rozloženo do všech kategorií surovin, prostředky jsou zhruba po jedné třetině investovány do energií, zemědělských komodit i průmyslových a ušlechtilých kovů. Fond je koncipován jako fond fondů, což umožňuje rozložení strategií i investičních stylů. Fond je určen pro investory se zkušenostmi s investicemi do cenných papírů, kteří hledají nové příležitosti pro rozložení svého portfolia. Doporučená minimální doba investice je osm let.
 
Raiffeisenbank dále nově nabízí fond Raiffeisen Inflationschutz Fonds, který by měl klientům přinést ochranu před rostoucí inflací. Fond je určen pro klienty, kteří se bojí ztráty kupní síly a růstu inflace.
 
Oba nové fondy jsou vedeny v eurech a rozšiřují dosavadní nabídku Raiffeisenbank, která umožňuje klientům investovat do více než tří desítek korunových i cizoměnových fondů Raiffeisen.

Témata: ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky