Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak by dopadly volby? Skandál s Čapím hnízdem voličům nevadí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka / INCORP images

Kdyby skonaly volby do Sněmovny v současné době, vyhrálo by je zřejmě ANO společně s ČSSD a KSČM. Následovala by je ODS, KDU-ČSL a jako poslední TOP 09. To jsou výsledky aktuálního průzkumu společnosti Sanep. Ukazuje se, že voliči jsou ochotní Babišovi skandál s Čapím hnízdem odpustit. Ne už tak pohrdání soudem ze strany socialistů v kauze kolem peněz za Lidový dům.

Výsledky parlamentních voleb, pokud by se konaly nyní, by vypadaly podle společnosti SANEP takto: ANO (22,6 %), ČSSD (18,4 %), KSČM (14,3 %), ODS (11 %), KDU-ČSL (6,2 %) a TOP 09 (6,1 %). Podle srovnání s předchozími průzkumy se zdá, že voliči už na kauzu Čapí hnízdo zapomínají nebo ji Andreji Babišovi odpouštějí.

"Aktuálně vedoucí hnutí ANO po předchozím propadu voličské přízně v květnu opět posílilo. Kauza předsedy hnutí ANO a ministra financí Andreje Babiše Čapí hnízdo, v níž čelí podezření z dotačního podvodu, stála za dubnovým propadem preferencí hnutí ANO. Aktuálně se však ukazuje, že kauza Čapí hnízdo byla v očích voličů upozaděna aktuálními problémem sociální demokracie, která odmítá navzdory pravomocnému a vykonatelnému soudnímu rozhodnutí zaplatit advokátovi Zdeňku Altnerovi částku 337 milionů korun," uvedl SANEP v tiskové zprávě.

SANEP nepřímo sociální demokraty varuje, že se jim jejich postup v kauze kolem odměny právníkovi Zdeňku Altnerovi může už brzy vymstít. "V kontextu reality, kdy si obyčejný člověk nemůže dovolit ignorovat rozhodnutí soudů a úřadů, může mít nerespektování soudního rozhodnutí ČSSD v kauze Altner z pohledu částí sociálně demokratických voličů fatální následky již v nadcházejících krajských volbách. Naopak u voličů hnutí ANO paradoxně v porovnání s kauzou Altner může dojít k jistému zlehčení kauzy Čapí hnízdo a návratu zklamaných voličů ke straně vedené Andrejem Babišem. Z dlouhodobého hlediska však zmíněné kauzy dvou nejsilnějších vládních stran mohou mít za následek celkové snižování důvěry a podpory hnutí ANO a ČSSD a hledání alternativ i u radikálnějších stran a hnutí," předpokládá SANEP.

Grafy:Volební preference Volební preference Hypotetický zisk poslaneckých mandátů při 53,8% volební účasti  Jiné než výše uvedené politické strany či hnutí by aktuálně nepřekročily pětiprocentní hranici nutnopu pro vstup do Sněmovny. Těsně pod pětiprocentní hranicí by v květnu skončili Svobodní se ziskem 4,5 % voličů, kteří nadále mírně posilují a jsou pro pravicové voliče jistou alternativou na pravicovém spektru.

Čtyřprocentní hranici pokořila se ziskem 4,3 % hlasů strana Tomio Okamury SPD, která aktuálně těží i z problémů svého největšího konkurenta kterým je strana Úsvit-NK. Strana Úsvit-NK aktuálně získala podporu 2,8 % hlasů, což je o 1,9 procentního bodu méně než v minulém měsíci. Piráti se aktuálně těší přízni 3,6 % voličů a STAN 0,6 %, uvádí SANEP.

Témata:  vláda

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy