Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dluhová krize eurozóny se rozrostla do krize systémové

Dluhová krize eurozóny se rozrostla do krize systémové

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Dluhová krize eurozóny se podle šéfa Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Tricheta rozrostla do systémové dimenze krize, ohrožuje finanční stabilitu Evropské unie a má negativní dopady na ekonomiku. Informovala o tom v úterý agentura Reuters.

"Tato krize je systémová. Musí se k ní přistupovat velmi rázně. Vysoká provázanost finančního systému EU vede k rychlému růstu nebezpečí výrazného šíření. Ohrožuje to finanční stabilitu v Evropské unii jako celku a má to negativní dopady na reálnou ekonomiku v Evropě i mimo ni," uvedl Trichet výboru Evropského parlamentu pro hospodářské a měnové záležitosti.

Trichet rovněž vyzval vlády a evropské orgány, aby postupovaly společně v řešení krize. Zpoždění jejího řešení by podle Tricheta bylo katastrofální.

Témata:  EU krize

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 11:48

Zlato láme rekordy: Nejistota ve světě žene investory k nejstarší jistotě lidstva

Král drahých kovů si pověst „bezpečného přístavu“ na finančních trzích obhajuje s velkým přehledem. Od začátku roku 2025 jeho cena vzrostla o více než 50 % a poprvé v historii překonala hranici 4 000 USD za trojskou unci – a to dokonce během vládního shutdownu v USA. Takto prudký růst však otevírá otázku, zda zlato zvládne udržet tempo a zamíří až k hranici 5 000 USD, nebo přijde ochlazení. Podrobnější pohled na situaci nabízí Olívia Lacenová, analytička Wonderinterest Trading Ltd., ve své aktuální analýze.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.