Evropská komise obvinila Google. Hrozí mu pokuta 177 miliard

Evropská komise obvinila Google z porušení evropských antimonopolních pravidel a zneužití svého postavení na trhu. Hrozí jim vysoká pokuta.

Logo společnosti Google
reklama

"Chování společnosti Google znemožňuje spotřebitelům širší výběr mobilních aplikací a je překážkou pro inovace dalších hráčů na trhu," řekla ČTK Margrethe Vestagerová, eurokomisařka odpovědná za otázky hospodářské soutěže.

Googlu podle evropské komise porušil pravidla, když požadoval na výrobcích předinstalování vlastního vyhledávače a webového prohlížeče Chrome do mobilních zařízení vybavených operačním systémem Android.

Výrobci museli požadavky Googlu plnit, pokud chtěli instalovat jiné důležité programy patřící společnosti Google, jako třeba Play Store. Výrobci nesměli také na svá zařízení instalovat operační systémy z Androidu vycházející.

Google a jeho mateřská společnost Alphabet se mohou nyní k obvinění vyjádřit. Pokud je přesto Evropská komise shledá vinnými, bude muset Google zaplatit pokutu ve výši až 10 % tržeb, tedy 7,4 miliardy dolarů (177 miliard korun).

Evropská komise vyšetřuje současně Google také kvůli zvýhodňování vlastních produktů ve výsledcích internetového vyhledávání, píše ČTK.

Operační systém Android používá v Evropě 80% mobilních zařízení.
 

Témata: google

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky