Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Roklen index blahobytu: Slováci snížili náskok Čechů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Za březen se slovenským občanům podařilo výrazněji stáhnout náskok Čechů v životní úrovni. Dle Roklen indexu blahobytu se v České republice nyní žije 1,6krát lépe než v zemi pod Tatrami. Jedná se tak o skok o pětinu. Důvodem pro snížení rozdílu v míře blahobytu jsou na Slovensku neustále rostoucí mzdy společně s klesajícími nájmy, které hrají v indexu významnou roli. Oproti tomu v případě mezd a nájmů v České republice index nezaznamenává dle dat webu Numbeo žádné podstatné změny, informuje Roklen.

V případě srovnání míry blahobytu mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými lze pozorovat zvyšující se propastný rozdíl. Zatímco na začátku března dosahovala míra blahobytu ve srovnání s USA v České republice 25,86 %, o měsíc později je to již jen 24,39 %. Potvrzují se tak dobrá data z americké ekonomiky týkající se velmi nízké nezaměstnanosti a rostoucích mezd.

Jediné zlepšení životní úrovně Čechů se týká porovnání s největší ekonomikou Evropské unie Německem, i když se jedná pouze o kosmetické zlepšení o čtvrt procentního bodu. 

Míra blahobytu České republiky v porovnání s jednotlivými státy k 1. dubnu 2016

Slovensko             159,00 %

Německo                31,51 %

USA                        24,39 %

Míra blahobytu České republiky v porovnání s jednotlivými státy k 1. březnu 2016

Slovensko            180,68 %

Německo               31,27 %

USA                       25,86 %

Témata:  životní úroveň lidé

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy